Ajankohtaista

Suomi tarvitsee kansanterveyden vallankumouksen

25.1.2011

Ikääntyvän Suomen kohtalonkysymys ei ole pakkoruotsi, homoliitot tai maahanmuutto. Suomen tulevaisuuden määrittää kansanterveys.

Kansan kunnosta riippuu koko kansan hyvinvointi, ei ainoastaan kunkin yksityinen terveydentila. Kansan kunto on menossa huonompaan suuntaan ja samanaikainen väestön ikääntyminen tekee haasteesta myös kansantaloudelle jättimäisen. Suomessa kuntien ulkoisista menoista jo lähes puolet (yli 16 miljardia euroa) menee sosiaali- ja terveystoimeen. Kustannukset kasvavat huikealla vauhdilla, 10 prosenttia vuodessa.

Suurten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan kokonaan uudenlaista ajattelua. Näpertely ei pelasta Suomen kansaa terveyden ja talouden turmiolta.

Ratkaisun avain voisi olla Terveystaltio, oman terveyden hallintaan kehitettävä kansalaiskeskeinen tietopalvelu. Kun terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä niiden pohjana oleva kansalaisten terveyshistoria ovat nykyään levällään kuin ellun eväät, on Sitra käynnistänyt kiivaan yrityksen koota kaikki kansalaisen hyvinvointiin liittyvät tiedot ja palvelut yhteen ja samaan järjestelmään. Hyödyt voisivat hankkeen onnistuessa olla suunnattomat – niin kansalaisille, yhteiskunnalle kuin elinkeinoelämälle, jotka joka tapauksessa ovat toisistaan riippuvaisia.

Kansalaisille annettaisiin meillä uudenlainen valtuutus ottaa omasta hyvinvoinnistaan vastuuta. Tietojärjestelmästä löytyisivät niin potilaskertomukset, reseptit kuin itse syötetyt tiedot – esim. painokäyrä, verenpainemittaukset ja veren sokeriarvojen mittaukset. Kaikki terveyteen liittyvät tiedot ja palvelut olisivat yhdessä paikassa, josta ne olisivat saatavissa aikaan ja paikkaan katsomatta. Ajan mittaan yhteiskunta saisi tolkuttomiksi paisuvat terveydenhoitomenot kuriin. Hyvinvointi- ja terveyspalveluja tuottaville yrityksille järjestelmä antaisi suuren piristysruiskeen.

Pelko julkisen terveydenhuollon alasajamisesta on tässä yhteydessä turha. Koko kysymyksen käsitteleminen vanhaan rakenteeseen tarrautuvasta näkökulmasta on kestämätön, ottaen huomioon terveydenhuollon kustannuskehityksen.

Sitran visiossa kaikilla suomalaisilla olisi palveluiltaan kattava terveystaltio käytettävissä jo vuoden 2013 loppuun mennessä. Ilman poliittista sitoutumista tämä ei kuitenkaan onnistu, ehkä koskaan.

Seuraavalla hallituksella on tärkeitä asioita hoidettavana. Harva niistä voi vähänkään pidemmällä tähtäimellä olla tärkeämpi kuin kansanterveyden vallankumous.