Ajankohtaista

”Suomen ennätyshalpa sähkö” on päivän huonoin uutinen, Iltalehti

4.11.2015

Yle uutisoi tänään Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan tuulivoiman lisääntyminen aiheuttaa pohjoismaisilla markkinoilla valtavan shokin sähkön hintaan vuoteen 2020 mennessä. Uutisessa ei ole mitään juhlittavaa. Suomen energiamarkkinoilla kytee vihervasemmistolainen aikapommi, joka räjähtää käsiimme kymmenessä vuodessa.

Suomen avokätinen valtiontuki tuulivoimalle nostaa hinnan madaltuessa kustannukset taivaisiin. Samalla perinteiset energiayhtiöt, joiden tuotantoon valtio voi luottaa säästä ja vuorokaudenajasta riippumatta, muuttuvat kannattamattomiksi. Ikääntyviä voimalaitoksia ei uusita tai investointeja tehdä ilman valtion tukea. Se on markkinaehtoisen energiantuotannon loppu.

Ilmastotalkoihin ryhdyttäessä hölmöläiset jättivät rakennuspuut mätänemään taivasalle ja rakensivat talonsa pumpulista. Kannattamattoman tuulivoiman varaan rakennettujen sähkömarkkinoiden taloudellinen järkevyys on samaa tasoa Maon ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean taloussaavutusten kanssa.

Poliittiset päätöksentekijät Euroopassa menettivät kollektiivisesti järkensä 2000-luvun puolivälissä. Saksan johtama ydinvoimaloiden hylkääminen uusiutuvien energiamuotojen ehdoilla sai aikaan vain ja ainoastaan kivihiilen käytön lisääntymisen. Muut Euroopan maat seurasivat perässä lisäämällä roimasti tukea uusiutuville. Seurauksena oli energiapolitiikan kovan ytimen hukkaaminen.

Uusiutuvat energiamuodot ovat tulevaisuutta ja ilmastonmuutos on totta. Tapa, millä sitä vastaan ryhdyttiin taistelemaan, oli sen sijaan typeryyttä. Suomessa otimme sanoman viimeisen päälle tosissamme ja teimme kaikkemme ollaksemme kehityksen etujoukoissa. Pienellä maltilla, muiden virheistä oppimalla, olisimme päätyneet aivan toisiin ratkaisuihin. Vihreät ja vasemmisto olivat päätösten takana, mutta peiliin saavat katsoa meistä kaikki. Miksi lähes koko politiikan kenttä vasemmalta oikealle on siunannut tämän typeryyden?

Jos tutkimus pitää kutinsa – eikä ole syytä epäillä, ettei näin olisi – tarkoittaa se, että tuulivoiman tuet eivät ainoastaan vääristä, vaan rapauttavat Suomen sähkömarkkinat täysin.

 

Julkaistu Iltalehden blogissa 04.11.2015