Viimeksi tehtyä

Suomalaismeppi tuulettaa: ”Voitto Euroopan parlamentille, eurooppalaisille ja kaikille oikeusvaltion puolustajille”

Sarvamaan mukaan päätelmät mahdollistavat toimivan oikeusvaltiomekanismin hyväksymisen ensi viikolla Euroopan parlamentissa.

“Neuvoston alustavissa päätelmissä esitetään lain kylkeen laadittavaa julistusta. Kuitenkaan julistuksella ei ole suoraa sitovaa laillista vaikutusta lain noudattamiseen, minkä vuoksi sitä voi pitää vain neuvoa antavana. Neuvoteltuun oikeusvaltiomekanismin tekstiin itsessään ei puututa, mikä on voitto Euroopan parlamentille, eurooppalaisille ja kaikille oikeusvaltion puolustajille.”

Sarvamaan mukaan Puola vaati vielä keskiviikkona itse oikeusvaltiotekstin muokkaamista. Lopulta Saksan puheenjohtajuuskausi ei kuitenkaan taipunut tähän, ja Puola ja Unkari suostuivat julistukselliseen lisädokumenttiin, Sarvamaa sanoo.

“Puola ja Unkari saivat julistuksensa, jotta voivat näyttää voittajilta sisäpolitiikassa. Sen sijaan todellista vaikutusta lain sisältöön sillä ei ole. Näin ollen oikeusvaltiomekanismi voidaan hyväksyä ensi viikolla Euroopan parlamentissa, jahka neuvosto sen meille lähettää. Tämän myötä Euroopan unioni saa viimeinkin aidon ja voimassaolevan lain, jolla suojellaan oikeusvaltiota.”

Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstaina.

”Suomen ja muiden oikeusvaltiomyönteisten jäsenmaiden on nyt pysyttävä vielä tiukkana ja edistettävä mahdollisimman hyvää lopputulosta. Kokouksessa esille tuleviin mahdollisiin heikennyksiin tai vesityksiin ei tule missään nimessä suostua.”

Juttu julkaistu alunperin demokraatti -lehdessä. Voit lukea sen täältä