Viimeksi tehtyä

Sarvamaa vaatii komissiolta avoimuutta neuvotteluissa tupakkayhtiöiden kanssa

Euroopan unionin, EU:n jäsenmaiden ja neljän suuren tupakkayhtiön välille on solmittu sopimukset, joiden avulla pyritään vähentämään tupakan salakuljetusta ja väärennettyjen tupakkatuotteiden myyntiä. Philip Morris Internationalin kanssa solmitun sopimuksen on määrä päättyä kesäkuussa 2016. Euroopan parlamentti keskusteli 18.5.2015 täysistunnossaan Philip Morrisin kanssa solmitun sopimuksen tulevaisuudesta.

Parlamentti on usean vuoden ajan pyytänyt tietoa komission suunnitelmista sopimusneuvottelujen suhteen, sopimusneuvotteluista ja sopimuksiin liittyvistä asiakirjoista. Petri Sarvamaa talousarvion valvontavaliokunnan koordinaattorina vaatii komissiolta avoimuutta sopimusneuvotteluiden suhteen. ”Yhtiöt maksavat sopimusten perusteella pääosin jäsenmaille lähes kaksi miljardia euroa. Me haluamme tietää, mikä on sopimusten todellinen hyöty EU:lle”.

”Parlamentti ja talousarvion valvontavaliokunta kysyivät jo vuosi sitten komissiolta tietoja sopimusten sisällöstä ja niiden vaikutuksesta. Parlamentin keskustelussa 18.5. saatiin ainoastaan lupaus siitä, että vaikutusten arviointi on tulossa muutaman viikon kuluessa”, Sarvamaa toteaa.

”Komissio on kuitenkin samaan aikaan valmistelemassa Philip Morris Internationalin kanssa uutta sopimusta, jolla korvattaisiin kesäkuussa 2016 päättyvä sopimus. On kyse veronmaksajien rahoista ja olennaisesti kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavista asioista, joten valmistelussa on tarkkaan arvioitava nykyisten ja tulevien sopimusten hyödyt ja haitat. Tarvitsemme ennen kaikkea avoimuutta”, painottaa Sarvamaa.