Viimeksi tehtyä

Sarvamaa: Suomen metsiä ei voi sosialisoida Euroopan hiilinieluiksi – hallitus tarvitsee ryhtiliikkeen

Tiedote 1.7.2021.

Julkaisuvapaa heti

Sarvamaa: Suomen metsiä ei voi sosialisoida Euroopan hiilinieluiksi – hallitus tarvitsee ryhtiliikkeen

Euroopan parlamentin jäsen ja metsästrategian pääneuvottelija Petri Sarvamaa (EPP, kok.) pitää Suomen hallituksen riitaisaa metsäpolitiikkaa huolestuttavana ilmiönä kansallisen edun ja kotimaisen metsätalouden tulevaisuuden näkökulmasta. Kiista on koskenut erityisesti komission pian julkaisemaa EU:n metsästrategian luonnosta.

”Puolueiden välinen nokkapokka hallituksessa tekee vain hallaa Suomen tavoitteiden ajamiselle EU:n metsäpoliittisessa limbossa. Nyt tarvitaan yhtenäinen ja selkeä viesti komission suuntaan, ei hajaannusta. Vihreiden olisi korkea aika ymmärtää katsoa asiaa myös talouden ja ihmisten elinkeinon näkökulmasta. Suomen metsiä ei voida sosialisoida Euroopan hiilinieluiksi,” Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan hallituksen olisi nyt hyväksyttävä yksi selkeä linja, johon kaikki puolueet sitoutuvat mukisematta.

”Kun yksi ministeri sanoo hallituksen suulla EU-pöydissä yhtä, ja toinen toista, ei Suomen kannasta voi saada enää selkeää kuvaa. Tämä on iso ongelma. Hallitus on jo aiemmin ottanut kantaa EU:n metsästrategiaan jäsenmaiden neuvostossa, ja tuo linja ymmärsi metsien monimerkityksellisyyden taloudesta ympäristöön. Miksi rajata tätä toimivaa kantaa nyt suppeammaksi?”, Sarvamaa kysyy.

Komission metsästrategialuonnos on Sarvamaan mukaan monella tavalla ongelmallinen, ja sen näkemykset poikkeavat vahvasti niin eurooppalaisen metsäsektorin tarpeista, Euroopan parlamentin metsästrategiamietinnöstä, kuin neuvoston päätelmistäkin, joita myös Suomi on aiemmin tukenut. Luonnos ei ole vielä lopullinen ja muutokset ovat mahdollisia.

”Luonnoksessa esitetyt näkökulmat ovat ongelmallisia erityisesti toimivaltakysymysten, metsänhoidon ja puutuotteiden osalta. Komissio suunnittelee esittävänsä yhteisen metsäpolitiikan perustamista ympäristötoimivaltaan vedoten. EU:n metsäpolitiikkaan tulisi näin uutta hallintoa ja lainsäädäntöä metsänhoidosta eli asioita, joihin perussopimukset eivät anna toimivaltaa. Lisäksi jo läheisyysperiaatteenkin vuoksi nämä asiat kannattaisi päättää mahdollisimman lähellä metsänomistajaa. Luonnos kyseenalaistaa myös lyhytikäiset puutuotteet, sekä suosisi pitkäaikaisia tuotteita ilmastosyihin vedoten. Tässä unohdetaan, että myös lyhytikäisillä tuotteilla korvataan fossiilispohjaisia tuotteita, ja ne ovat elintärkeitä monissa pakkausmateriaaleissa tai hygieniatuotteissa,” Sarvamaa sanoo.

Sarvamaa peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä ja ryhtiliikettä hallituksen metsäpolitiikkaan.

”Sen sijaan että luomme järjettömän määrän uutta sääntelyä, green tapea ja viherbyrokratiaa, olisi luotava insentiivejä ja kannustimia metsänomistajille toisaalta ylläpitää puun tarjontaa sekä toisaalta toteuttaa erilaisia biodiversiteetti- ja ilmastotoimia metsillään. Nyt julki tulleen luonnoksen sisältämillä näkökulmilla voi olla haitallinen vaikutus juurikin metsäteollisuuden Euroopassa valmistamien tuotteiden kilpailukykyyn ja puun saatavuuteen. Hallitus, vetoan yhtenäisyyteen ja kansallisen edun puolustamiseen tässä asiassa,” Sarvamaa sanoo.

Sarvamaa on Euroopan parlamentin metsästrategiakannan pääneuvottelija.

Lisätietoja:

Poliittinen avustaja Tuomas Tikkanen, +358 40 523 5768