Viimeksi tehtyä

Sarvamaa pyytää komissiolta kirjallista selvitystä Suomen alkoholilain uudistuksesta

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön venkoilua alkoholilain uudistuksessa. Sarvamaan mukaan ministeriön virkamiehet ovat kiertäneet hallituksen pikkusormensa ympärille ja puskevat tulevaan lakiesitykseen väkisin vaatimusta alkoholin etämyynnin kiellosta.

Sarvamaa ei usko, että kaavailtu kielto kestäisi EU:n tarkastelua. Hän onkin vaatinut EU-komissiolta kirjallista selvitystä siitä, miten komissio suhtautuu suunniteltuihin rajoituksiin alkoholijuomien tilaamiselle Suomen rajojen ulkopuolelta.

”On jokseenkin käsittämätöntä, että Suomi itsevaltaisesti estäisi kansalaisia tilaamasta mietoja alkoholijuomia ja viinejä toisista EU-maista. Eivät tällaiset tuontirajoitteet sovi mitenkään tuotteiden vapaaseen liikkuvuuteen Euroopan unionissa”, Sarvamaa ihmettelee.

Sosiaali- ja terveysministeriö oikeuttaa etämyynnin kieltoa mahdollisuudella etäostoon. Näiden kahden ero on verotus- ja kuljetusjärjestelyissä, mutta molempien lopputuloksena kuluttaja saa tuotteet kotiin toimitettuina.

Sarvamaan mukaan etäosto on kuitenkin vakuuksineen ja ennakkoilmoituksineen tehty niin byrokraattiseksi, ettei kuluttajalla ole millään aikaa ja mahdollisuutta siihen ryhtyä.

”Tässä yritetään nyt härskisti peitellä EU-maiden välisen kaupan rajoitteita. Esimerkiksi viinien etämyynnin kansanterveydellinen merkitys olisi täysin mitätön, mutta uudistus keskittyy edelleen suojelemaan Alkon monopolia. Holhousasenne ei vaan tunnu millään karisevan sote-ministeriöstä”, Sarvamaa toteaa.