Ajankohtaista

Sarvamaa ja Heinäluoma: Suomen metsät eivät ole heittopussi EU:n ilmastopolitiikassa

11.2.2021

Tiedote 11.02.2021.
Julkaisuvapaa heti

Sarvamaa ja Heinäluoma Timmermansille: Suomen metsät eivät ole heittopussi EU:n ilmastopolitiikassa

Europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.) keskustelivat tänään Euroopan komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kanssa metsien roolista ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Varapuheenjohtaja Timmermans on tällä hetkellä Euroopan tärkein vaikuttaja ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. Sen vuoksi mepit Sarvamaa ja Heinäluoma halusivat tuoda juuri hänen tietoisuuteensa kestävän metsänhoidon ja puupohjaisten tuotteiden ratkaisevan merkityksen ilmastonmuutosta hidastavissa toimissa.

Euroopan komissio valmistelee parhaillaan EU:n uutta metsästrategiaa, joka tullaan julkaisemaan arvioiden mukaan alkukesästä. ”On äärimmäisen tärkeää, että metsien taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys huomioidaan tasapuolisesti EU:n uudessa metsästrategiassa ja muissa EU:n metsiin vaikuttavissa politiikkatoimissa. Tällä hetkellä näyttää huolestuttavasti siltä, että ympäristöarvot jyräävät työpaikkojen ja taloudellisten seikkojen yli. Juuri tämän halusimme Timmermansille perusteellisesti selittää”, Sarvamaa painottaa.

”Olemme kaikki samaa mieltä hiilineutraaliustavoitteen sekä Pariisin ilmastosopimuksen saavuttamisesta. Ikävä kyllä komissio pyrkii kuitenkin tarkastelemaan metsiä lähinnä yksipuolisesti nielujen näkökulmasta ja tekemään metsistä vanhanaikaisesti reservaatteja. Siksi nostimme vahvasti esiin, että kestävä metsänhoito ja metsätalous täytyy nähdä ratkaisevana osana vihreää kasvustrategiaa, eikä päinvastoin”, Sarvamaa jatkaa.

Heinäluoma pitää tapaamista Timmermansin kanssa äärimmäisen tarpeellisena ja hyödyllisenä. ”Hyvin hoidetut metsät ovat tärkeässä osassa ilmastotavoitteiden toteuttamisessa, ja odotan tämän näkyvän komission esityksissä. Metsäasioilla on iso merkitys suomalaisten hyvinvoinnille. Siksi toivonkin, että Suomi ja Ruotsi metsämaina toimivat nyt hyvässä yhteistyössä ja ajoissa komission esityksiin vaikuttamiseksi. Metsäpolitiikka on keskeisiltä osiltaan pysyttävä jäsenmaiden vastuulla”, Heinäluoma sanoo.

EU:ssa valmistellaan tällä hetkellä useita Suomen metsiin vaikuttavia politiikkatoimia. Siksi Timmermansin salkkuun vaikuttaminen juuri nyt on äärimmäisen tärkeää. ”Kun hoidamme metsiämme kestävästi, toimimme samalla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vahvistamme metsiemme resilienssiä sekä edistämme vihreää talouskasvua. Suomen metsät eivät voi olla heittopussi EU:n ilmastopolitiikassa”, Sarvamaa toteaa.

”Timmermans sanoi ymmärtävänsä biotalouden ja kestävän metsätalouden tärkeän roolin ilmastotalkoissa. Hän sanoi myös saaneensa vastaavan viestin pääministeri Marinilta sekä Ruotsin pääministeri Löfveniltä. Nähtäväksi jää, pitääkö Timmermans sanansa suomalaisen kestävän metsätalouden näkökulmasta EU:n metsiin vaikuttavissa politiikoissa”, Sarvamaa päättää.

Sarvamaa esitti Timmermansille myös kutsun tulla Suomeen toteamaan omin silmin, mitä kestävä metsänhoito tarkoittaa. ”Sanoin hänelle, että voi vetää kumisaappaat jalkaan ja varusteet niskaan. Tarjolla on taianomainen matka metsään. Ja sen jälkeen voidaan vaikka nauttia lasilliset viiniä, kun Suomessa on vielä ravintolatkin sen verran auki”, Sarvamaa myhäilee.

***