Viimeksi tehtyä

Sarvamaa ihmettelee Suomen saamattomuutta: ”Hallituksen täytyy kaataa Suomen metsille haitallinen EU-taksonomia – koko hallituksella keskusta mukaan lukien on jäänyt sormi suuhun”

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.11.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kummeksuu Suomen hidasta kannanmuodostusta EU-taksonomiaan.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ihmettelee hallituksen saamattomuutta metsäkannan muodostuksessa. Hallituksen oli määrä päättää kantansa EU-taksonomiasta tänään perjantaina, mutta sopua ei ole näköpiirissä.

”Hallituksen täytyy kaataa Suomen metsille haitallinen EU-taksonomia. Vaikuttaa siltä, että koko hallituksella keskusta mukaan lukien on jäänyt sormi suuhun asiassa, jonka luulisi olevan Suomen kannalta yksinkertainen”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mielestä kestävän rahoituksen paketti on tervetullut, sillä se sallii ympäristöystävällisten investointien erottamisen selkeästi ympäristölle haitallisten toimien tukemisesta. Komissio on kuitenkin mennyt metsien yksityiskohtaisessa lisäsäätelyssään liian pitkälle.

Ruotsi on jo päättänyt vastustaa komission säädöstä. Sarvamaan mukaan naapurissa ymmärretään aktiivisen metsänhoidon ja metsätalouden merkitys kansantaloudelle. Komission ehdottamat ilmastokriteerit eivät huomioi, että keskieurooppalainen metsä on hoitomuodoiltaan aivan erilainen kuin suomalainen boreaalinen metsä.

”Hallituksen tulee muistaa, että metsät ovat Suomen merkittävin uusiutuva luonnonvara ja tärkeä osa kansallisvarallisuuttamme. Luonnonvarakeskuksen mukaan yksityiset metsänomistajat, esimerkiksi tavalliset perheet, omistavat metsämaasta 60 ja puuston kasvusta 70 prosenttia”, Sarvamaa sanoo.

”Taksonomiassa asetetut yksityiskohtaiset vaatimukset, kuten yli 13 hehtaarin metsäpalstoille lankeava edellytys ympäristösuunnitelmasta tekevät koko hommasta suurelle osalle yksityisiä metsänomistajia liian työlästä ja kallista. Näin koko suomalaisen kestävän metsänhoidon ydin on vaarassa näivettyä komission kiihkouskoisen pilkunviilauksen jalkoihin.”

”Hallituksen täytyy taistella yhdessä rintamassa kansallisvarallisuutemme puolesta”, Sarvamaa toteaa lopuksi.