Viimeksi tehtyä

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenet eivät voi olla mukana Panaman papereiden kaltaisissa poliittisissa skandaaleissa

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 13.9. Strasbourgissa kolmen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen (ECA) jäsenehdokkaan nimittämisestä. Petri Sarvamaa toimi parlamentin suurimman ryhmän EPP:n pääneuvottelijana nimittämistä koskevissa mietinnöissä.

Sarvamaa on EPP-ryhmän puheenjohtaja Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnassa. Valiokunta oli haastatellut jäsenehdokkaat äänestystä edeltävällä viikolla ja äänesti Portugalin João Figueiredon ja Kyproksen Lazaros Lazaroun nimittämisen puolesta. Leo Brincatin kohdalla tulos oli tiukempi, sillä Brincatin nimi oli noussut esiin Panaman papereiden jälkipyykissä. Tämä aiheutti Maltalla poliittisen skandaalin ja Brincatin nimittämistä tilintarkastustuomioistuimeen vastustettiin kotimaassa. EPP vastusti näillä perustein Brincatin nimittämistä talousarvion valvontavaliokunnassa, mutta valiokunta äänesti kuitenkin ehdokkaan puolesta äänin 11-9.

Sarvamaan mielestä Brincatia ei pitäisi valita ennen kuin Panaman papereiden aiheuttama sotku on selvitetty perin pohjin. Strasbourgin täysistunnossa parlamentin linja kääntyi Sarvamaan ja EPP:n linjan mukaiseksi. Brincatin nimittämistä vastaan äänesti 381 ja sen puolesta 229 europarlamentaarikkoa. Figueiredon ja Lazaroun ehdokkuutta parlamentti tuki suurella äänienemmistöllä.

Parlamentin äänestyksen jälkeen EU:n jäsenvaltiot tekevät lopullisen nimittämispäätöksen. Tilintarkastustuomioistuimessa on yksi jäsen kaikista EU:n jäsenmaista. Sen tehtävä on valvoa, että EU:n varoja käytetään sääntöjen mukaan ja tehokkaasti tavoitteiden saavuttamiseksi.