Ajankohtaista

Sarvamaa: EU-parlamentin kanta uuteen metsästrategiaan huomioi metsät kokonaisvaltaisesti

8.10.2020

 

Sarvamaa: EU-parlamentin kanta uuteen metsästrategiaan huomioi metsät kokonaisvaltaisesti

 

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään suurella enemmistöllä kantansa EU:n uuteen metsästrategiaan. Parlamentin pääneuvottelija, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) on tulokseen äärimmäisen tyytyväinen.

”Onnistuimme torppaamaan täysistunnossa vaihtoehtoiset esitykset metsästrategiaan, jotka aiheuttivat kahinaa viimeiseen saakka parlamentin sisäisissä keskusteluissa. Neuvottelemani maatalousvaliokunnan kanta hyväksyttiin, ja vuoden kestänyt neuvotteluprosessi sai ansaitsemansa lopputuloksen”, Sarvamaa iloitsee.

Parlamentti hyväksyi Sarvamaan neuvotteleman raportin äänin 462 puolesta, 176 vastaan ja 59 tyhjää. Saavutettu kokonaisuus parlamentin kannaksi ei ollut itsestäänselvyys näinkin tunteita ja keskustelua herättäneen aiheen osalta.

”Metsät ovat EU-debattien kuuma peruna tällä hetkellä. Kaikilla on mielipiteensä annettavanaan, mutta olisi tärkeää edetä faktat edellä ja pitää järki näpissä. Metsiä ei voida tarkastella yksipuolisesti, vaan on otettava huomioon metsien taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys kokonaisvaltaisesti”, Sarvamaa toteaa.

”Olen yrittänyt painottaa, että luonnon monimuotoisuuden edistäminen on välttämätöntä terveiden ja resilienttien metsien kannalta, mitkä taas ovat edellytyksenä toimivalle biotaloudelle ja näin ollen myös elintärkeille työpaikoille. Meidän on tarkasteltava metsiä kokonaisuutena, eikä ainoastaan yhdestä näkökulmasta”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan raportti nostaa esiin EU:n uuteen metsästrategiaan haluttavia painotuksia kestävän metsänhoidon, ilmaston, luonnon monimuotoisuuden sekä biotalouden näkökulmista aikana, jolloin metsätaloudella on suuri merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa taistossa ja fossiilivapaaseen yhteiskuntaan siirryttäessä.

Euroopan komission on tarkoitus julkaista EU:n uusi metsästrategia alkuvuodesta 2021.

”Voimme nyt lähettää vahvan poliittisen viestin komissioon metsästrategian valmistelua varten: kestävä metsänhoito ja biopohjainen kiertotalous ovat ratkaisun avaimia nyky-yhteiskunnan haasteisiin vastaamisessa, samalla edistäen myös luonnon monimuotoisuutta”, Sarvamaa päättää.