Ajankohtaista

Sarvamaa: Alkoholin etämyyntikiellon lähtölaskenta on alkanut

27.1.2021

Tiedote 27.11.2020.
Julkaisuvapaa heti

Sarvamaa: Alkoholin etämyyntikiellon lähtölaskenta on alkanut

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kertoo komissiosta kantautuneista uusista tiedoista, joiden mukaan Suomen harjoittama alkoholin etämyyntikielto siirretään ns. EU-Pilot -tutkintamenettelyyn. Jos Euroopan komissio havaitsee tai saa tietoonsa EU-lainsäädännön mahdollisen rikkomistapauksen, se pyrkii pikaisesti ratkaisemaan ongelman kyseisen jäsenmaan kanssa käytävän jäsennellyn vuoropuhelun (EU Pilot) avulla.

Sarvamaa on aktiivisesti edistänyt Suomen laittomasti ylläpitämän etämyyntikiellon päättämistä EU:ssa, ja ratkaisun hetket näyttävät viimeinkin olevan käsillä. Komissio puuttuu asiaan helsinkiläisen yksityishenkilön Rikhard Sjöbergin tekemän kantelun johdosta.

”Komissio tulee nyt konkreettisesti arvioimaan, onko unionin oikeutta rikottu ja onko asiassa perusteita ryhtyä konkreettisiin oikeustoimiin jäsenvaltiota vastaan. Suomella on nyt kymmenisen viikkoa aikaa antaa selvityksensä komissiolle. Tämän jälkeen komissio arvioi Suomen vastauksen,” Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan on selvää, että sosiaali- ja terveysministeriön on nyt myös julkisuudessa esitettävä uusia vastauksia komission vaateisiin.

”Komission käynnistämä menettely ei ole mikään pikkujuttu, sillä seuraavana askeleena on virallinen rikkomusmenettely. Sosiaali- ja terveysministeriön tulee siis nyt tulevien viikkojen aikana osoittaa, että EU-oikeutta ei rikota. Tiedämme jo, että tämä ei ole mahdollista, sillä ylläpidetty etämyyntikielto on perussopimusten vastainen. Toinen vaihtoehto on virallisesti päivittää käytäntöjä siten, että etämyynti on sallittua. Tämä olisi viisain ratkaisu. Kolmas vaihtoehto on eteneminen rikkomusmenettelyyn,” Sarvamaa sanoo.

Sarvamaa vaatii, että etämyynti sekä kotimaasta että EU-alueelta sallitaan reilusti.

”Harjoitettu etämyyntikielto on EU-perusvapauksien vastainen. Jo nyt pienpanimot kierrättävät tuotteitaan ulkomaiden kautta Suomeen, mikä on järjetöntä. Monopolien sijaan tulisi suojella ihmistä ja jättää holhoava kansanperinne historian hämärään,” Sarvamaa päättää.