Ajankohtaista

Petri Sarvamaa: Koronapassi saatava heti voimaan

6.5.2021

Suomalaismeppi esittää, että koronatestin ottaminen todistusta varten olisi maksutonta.

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok.) haluaa Euroopan unionin ja Suomen hyväksyvän yhteensopivan koronapassijärjestelmän kesän matkailua varten mahdollisimman ripeästi.

Euroopan parlamentti päätti täysistunnossaan hyväksyä puitelain EU:n COVID-19-todistukselle, jonka tarkoitus on osoittaa henkilön rokotustilanne, koronatestin tuore negatiivinen tulos tai mahdollinen immuniteetti.

Parlamentin hyväksynnän myötä EU voi aloittaa keskustelut jäsenvaltioiden kanssa.

– Koronapassi on ehdottomasti saatava voimaan kesään mennessä, jotta ihmiset voivat päästä kauan odottamilleen ja ansaituille kesälomille turvallisesti. Myös Euroopan turismiteollisuus odottaa päätöstä kiihkeästi, ja vaikutukset tulevat näkymään myös Suomen matkailussa. Tarvitsemme siis ripeästi yhteensopivan EU-laajuisen ja selkeän sekä toimintavarman järjestelmän, olkoon se sitten digitaalinen tai paperinen, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

Sarvamaa esittää, että koronatestin ottaminen todistusta varten olisi kansalaisille maksutonta. Näin voidaan taata järjestelmän syrjimättömyys. EU:n laki tarjoaa puitteet kansallisten järjestelmien käyttöönotolle ja yhteensopivuudelle.

On kuitenkin jäsenvaltioiden vastuulla pystyttää todistuksia varten tarvittava infrastruktuuri. Todistuksella jokaisen pitäisi voida matkustaa vapaasti EU:n rajojen sisällä.

– Jotta syrjimättömyys voidaan varmistaa, olisi koronatestin ottaminen todistusta varten oltava maksutonta. Aikaa ei ole nyt hukattavaksi, sillä yhteisen järjestelmän sijaan riskinä on tilkkutäkki lukuisia valtioiden ja yritysten omia todistuksia. Emme voi myöskään odottaa järjestelmää alkusyksyyn asti, vaan turvallinen vapaa liikkuvuus on mahdollistettava kansalaisille jo aiemmin kesällä, Sarvamaa sanoo.

Julkaistu Verkkouutisissa 29.04.2021.