Ajankohtaista

Petri Sarvamaa: EU:n ilmastomiljardien tuloksellisuudessa vakavia puutteita

9.11.2022

TIEDOTE

Julkaisuvapaa: Heti

Petri Sarvamaa: EU:n ilmastomiljardien tuloksellisuudessa vakavia puutteita

Kokoomuksen europarlamentaarikko ja EPP:n talousarvion valvontavaliokuntaryhmän puheenjohtaja Sarvamaa kritisoi EU:n vihreään siirtymään käytettävien miljardien tuloksellisuutta.

”Vihreän siirtymän myötä ilmastonmuutoksen torjumiseen pumpataan satoja miljardeja euroja. Tavoite on tietenkin oikea, mutta on uskallettava kysyä myös ääneen, mitä kaikkea näillä historiallisilla summilla saadaan aikaiseksi.”, toteaa Sarvamaa.

Sarvamaa nostaa esiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen selvityksen, jossa kritisoidaan komissiota esimerkiksi vuosien 2021-2027 ilmastoraportoinnin luotettavuudesta.

”Komissio keksii itselleen mieluisat ja paperilla kauniilta näyttävät kustannus-hyötyanalyysit laskeakseen ilmastohyödyt vihreään siirtymään pumpatuille miljardeille, mutta todellisuus on jotain aivan muuta.”, sanoo Sarvamaa.

”Selvityksen mukaan osa ilmastotoimiksi naamioiduista menoista on itse asiassa osoittautunut ilmaston kannalta merkityksettömiksi.”, jatkaa Sarvamaa.

Sarvamaa penäsi vastauksia EU-varainkäytön tuloksellisuudesta vihreästä siirtymästä vastaavalta komissaari Frans Timmermansilta talousarvion valvontavaliokunnan kuulemisessa.

”Kokouksen puheenjohtajana tehtäväni oli saada vastauksia komissaarilta ilmastomiljardien haaskaamiselle. Kysyin tarkempien vaikutustenarviointien perään ja siitä, miten komissio aikoo käytännössä varmistaa ilmastomiljardien tehokkaan ja tuloksellisen käytön.”, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaan mukaan komissaarin vastaukset ontuivat.

”Kuulemisen jälkeen mieleeni jäi enemmän lisäkysymyksiä. Ilmastomiljardien valvontaan on kiinnitettävä erityistä tarkkuutta. EU-varojen on aina edistettävä sitä päämäärää, johon niiden käyttö on tarkoitettu.”, kertoo Sarvamaa.

”Tuloksettomat hankkeet ovat käytännössä yhteisten varojen haaskausta”, päättää Sarvamaa.

Lisätietoja

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa, +32 (0)2 28 45647

Poliittinen avustaja Juuso Kilpinen, +358 45 857 3670