Viimeksi tehtyä

Petri Sarvamaa esittää EU:n pidemmän aikavälin budjetin rohkeaa uudistamista

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa esitteli vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä käsittelevän lausuntonsa tänään keskiviikkona 11.10. talousarvion valvontavaliokunnalle. ”Lausunto on rohkea. Nyt on oikea aika uudistaa radikaalisti EU:n rahankäyttöä”, Sarvamaa kommentoi.

Lausunnossa Sarvamaa esittää muun muassa rahoituskehyksen keston lyhentämistä seitsemästä vuodesta viiteen vuoteen, lisää tuloksellisuutta ja EU-rahoituksen rajaamista vain eurooppalaista lisäarvoa tuoviin toimiin. ”Myös pidemmän aikavälin budjettisuunnittelussa pitää olla joku järki. Viisi vuotta olisi joustavuuden ja demokraattisen valvonnan kannalta hyvä. Se on linjassa Euroopan parlamentin ja komission toimikausien sekä EU:n tekemien kymmenen vuotta kattavien strategisten suunnitelmien kanssa”, huomauttaa Sarvamaa.

”Aluepolitiikka on nykyisin liikaa tulonsiirtoja rikkaammilta jäsenmailta köyhemmille. Enemmän pitäisi keskittyä kasvulle otollisten olosuhteiden luomiseen. Rakennerahastojen arkkitehtuuria on muutettava: tarvitaan selkeitä prioriteetteja ja ehdollisuutta”, Sarvamaa painottaa. Lausunnossa korostetaan, että myös aluepolitiikassa on panostettava innovaatioihin, liikkuvuuteen, ilmastonmuutokseen, energiaan ja ekologiseen siirtymään.

Sarvamaan mukaan EU:n budjettia ei pidä Brexitin myötä lähtökohtaisesti pienentää. ”Aukko on pyrittävä täyttämään ja kaikista maksualennuksista luopua. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita suurempia jäsenmaksuja. Aivan ensimmäiseksi on päästävä eroon 1 % BKTL-katosta, jonka alle EU-budjetin on pitänyt mahtua vuosina 2014–2020, ja saatava uusia omia varoja. Hiilidioksidivero olisi kaikista oikeudenmukaisin tulonlähde EU:lle”, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaa on parlamentin pääneuvottelija talousarvion valvontavaliokunnan lausunnossa koskien Euroopan parlamentin kantaa vuoden 2020 jälkeiseksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Valiokunta äänestää lausunnosta 20.–21.11.