Viimeksi tehtyä

Petri Sarvamaa: Ei kirvestä kaivoon oikeusvaltioasiassa

Muutama vuosi sitten periaatteen ottaminen EU-budjettiin oli pelkkää utopiaa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (EPP, kok.) mukaan neuvostossa hiertää kolme kohtaa esitetystä unionin talousarvion suojaamisesta tilanteissa, joissa oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta jäsenvaltioissa.

Petri Sarvamaa on parlamentin pääneuvottelija oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja unionin talousarvion suojaamista koskevassa lainsäädäntöesityksessä.

Ensinnäkin Sarvamaan mukaan neuvostossa on selkeä enemmistö asian läpiviemiseksi, mutta Unkari ja Puola ovat pitäneet kiinni siitä, että asetusta ei voi kutsua sillä nimellä kuin komission esityksessä.

Hän muistuttaa, että sitovan asetuksen on tarkoitus suojata unionin budjettia, jos jäsenvaltiossa tapahtuu ihmisoikeusrikkomuksia.

– Minusta oikeusvaltioperiaatteen täytyy säilyä asetuksen nimessä, hän totesi perjantaina kokoomusmeppien tiedotustilaisuudessa.

Toinen hiertävä kohta on se, miten päätöksenteko tapahtuu neuvostossa. Neuvostossa on Sarvamaan mukaan tekeillä kompromissiesitys määräenemmistömenettelystä, mikä ei hänen mielestään sinällään vielä asetusta vesitä.

Kolmas isompi neuvostossa hiertävä asia on, miten oikeusvaltiorikkomusten todentaminen hoidetaan. Tämä on Sarvamaan mielestä ehdottomasti vaikein asia kokonaisuudessa, josta käydään varmaan pitkiä vääntöjä.

– Ei ole syytä vielä heittää kirvestä kaivoon tämän suhteen. Täytyy muistaa, että vielä muutama vuosi sitten oikeusvaltioperiaatteen ottaminen budjettiin oli ihan utopiaa, Sarvamaa huomautti.

Tärkein syy asetukseen on Sarvamaan mukaan tietenkin se, mitä Unkarissa ja Puolassa on tapahtunut.

– Pitäisin hyvin tärkeänä, että asetus saataisiin aikaan, hän totesi.

Henna Virkkusen (EPP, kok.) mukaan Saksan EU-puheenjohtajakauteen kohdistuu suuria odotuksia myös oikeusvaltioperiaatteesta. Hän muistutti, että unionin pohjaa murentaa, jos jäsenvaltiot eivät sitoudu yhteisiin arvoihin.

Virkkusen mielestä ollaan pahalla tiellä, jos asetusta ei saada aikaiseksi Saksan puheenjohtajakaudella.

Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) arvioi, että liittokansleri Angela Merkel ei halua sanoa asetuksen olevan Saksalle kynnyskysymys, koska siitä voi joutua maksamaan isoäidin villasukatkin kaupan päälle. Neuvotteluvaraa pitää jäädä.

Julkaistu Verkkouutisissa 9.7.2020. Lue juttu täältä.