Viimeksi tehtyä

Parlamentti äänesti vastuuvapauksista

Euroopan parlamentti äänesti vuoden 2015 vastuuvapauksien myöntämisestä täysistunnossa Brysselissä torstaina 27.4. Vastuuvapauksia myöntäessään Euroopan parlamentti arvioi, ovatko EU-instituutiot käyttäneet niille annetun budjetin tarkoituksenmukaisesti.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (EPP, kok.) työ EPP-ryhmän koordinaattorina talousarvion valiokunnassa keskittyy EU-budjetin käytön arvioimiseen. Vastuuvapauksien käsittely on valiokunnan tärkein vuosittainen tehtävä. Sarvamaa toimii tiedonvälittäjänä oman ryhmänsä ja vastuuvapauksien pääneuvottelijoiden välillä ja pyrkii koordinoimaan EPP:n kantaa. Lopullisesti vastuuvapaudet myönnetään täysistunnossa.

Vastuuvapauksien myöntäminen on Euroopan parlamentin yksinoikeus ja siitä on vuosien varrella tullut tärkeä työkalu EU-rahojen käytön tarkistamiselle. Parlamentti myöntää, lykkää tai hylkää vastuuvapaudet instituutioiden ja virastojen budjetin käytöstä tietyn tilikauden ajalta. Vastuuvapauden myöntämisen jälkeen kyseessä olleen tilikauden asioihin ei enää palata ilman erityistä syytä. Euroopan parlamentti tarkistaa muun muassa komission, itse parlamentin ja erillisvirastojen budjetin käytön.

Parlamentti myönsi vastuuvapaudet suurimmalle osalle instituutioista, mutta lykkäsi neuvoston vastuuvapautta.