Viimeksi tehtyä

Oikeusvaltioperiaate tulee budjettiin viimeinkin – oletko valmis?

Euroopan parlamentin oikeusvaltioneuvottelija Petri Sarvamaa (kok.) on tyytyväinen Eurooppa-neuvoston huippukokouksen saavuttamaan sopuun oikeusvaltiomekanismista. Neuvosto ei vaadi muutoksia parlamentin kanssa neuvoteltuun kokonaisuuteen, vaan tyytyy liittämään sen oheen julistuksellisen lisäpöytäkirjan oikeusvaltiomekanismin käytöstä. Sarvamaan mukaan käytännön vaikutus tulee olemaan vähäinen, ja julistuksen tarkoitus on tarjota Unkarille ja Puolalle kasvojenpelastus kotimaassa.

”Neuvoston päätelmissä konkreettisin muutos koskee EU:n tuomioistuinkäsittelyä. Unkari ja Puola ovat valittaneet laista, ja tuomioistuimelta on saatava varmistus mekanismin laillisuudesta ennen sen käyttöä. Tiedämme kuitenkin sen, että tuomioistuin tulee priorisoimaan tämän valituksen, ja päätös tullaan saamaan parissa kuukaudessa. Laki on siis aidosti voimassa 1.1.2021, koska jäsenmaiden toimia katsotaan siitä päivästä alkaen”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan seuraava, lopullinen askel saadaan ensi viikolla, kun Euroopan parlamentti hyväksyy kokonaisuuden. Oikeusvaltioperiaate astuu voimaan 1.1.2021.

”Euroopan parlamentti on tyytyväinen saavutettuun sopuun, ja tulee hyväksymään sen ensi viikolla täysistunnossaan. Parlamentti tulee myös vaatimaan, että komissio aloittaa mekanismin soveltamisen heti tammikuun alusta. Sopua on tarkasteltava suuremmassa kontekstissa: vaikutukset olisivat olleet katastrofaalisia, mikäli emme olisi saaneet pakettia valmiiksi”, Sarvamaa sanoo.

”Viime kädessä olemme historiallisen edistysaskeleen äärellä: ensimmäistä kertaa unioni saa käyttöönsä toimivan oikeusvaltiolain, jolla se voi jäsenmaiden määräenemmistöllä päättää esimerkiksi EU-varojen jäädyttämisestä tietyn oikeusvaltioperiaatetta rikkovan jäsenmaan kohdalla”, Sarvamaa päättää.