Ajankohtaista

Mitä HS kysyi? Kysymykset ja täydelliset vastaukseni.

16.12.2013

Helsingin Sanomat kysyi kaikilta Suomen 13 europarlamentaarikolta, sisältääkö neuvotteilla oleva EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus investointisuojan takia riskejä Suomelle. Tai näin HS:n jutussa kerrottiin.

Todellisuudessa kysymys esitettiin muodossa ”-Sisältääkö kauppa- ja investointisopimus investointisuojan ja riitojenratkaisumekanismin takia riskejä Suomen demokratialle?”

On aivan selvää, että riskien kohdistuminen ”Suomen demokratialle” on huomattavasti vakavampi ja kaiketi myös korkeamman toteutumiskynnyksen takana oleva käsite kuin yleisempi ”riski”.

Näin Hesari siis kysyi ja näin vastasin:

-Kannatatko kauppa- ja investointisopimusta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä?

KYLLÄ.

-Sisältääkö kauppa- ja investointisopimus investointisuojan ja riitojenratkaisumekanismin takia riskejä Suomen demokratialle?

EI.

-Oletko huolissasi investointisuojasta ja sen mahdollisista vaikutuksista/uhista Suomelle?

EN OLE.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö neuvottelut pidä viedä läpi siten ja sellaiseen lopputulokseen, että Suomen kansallisesta edusta pidetään huoli.

-Pitäisikö investointisuojaa rajoittaa vapaakauppasopimuksessa?

EI.
Mutta siitä täytyy sopia siten, ettei se puutu valtion keskeisten tehtävien hoitoon.

-Turvaako kauppa- ja investointisopimus valtioiden mahdollisuuden harjoittaa kestävän kehityksen edellyttämää sääntelyä?

KYLLÄ.
Mutta kysymyksesi on erikoisesti, jopa johdattelevasti asetettu. TTIP:n ensisijainen tehtävä ei ole kyseisen mahdollisuuden ”turvaaminen”. Tämä ei sulje pois sitä, etteikö TTIP:ssä mukana oleva EU:n jäsenvaltio voisi harjoittaa kestävän kehityksen edellyttämää sääntelyä.

-Onko sopimuksen valmistelu ollut riittävän avointa?

KYLLÄ.
EU:n komissio on ollut parlamentin suuntaan erittäin avoin prosessin vaiheissa.

Ystävällisin terveisin,

Petri Sarvamaa MEP