Ajankohtaista

Mistä on hyvinvointivaltio tehty? Uusi Suomi

21.11.2013

Nukuttavatko seuraavat sanat sinua? Tutkimus, kehittäminen, innovointi, tiede. Jos rupesi jo ramaisemaan, kannattaa herätä pian.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään täysistunnossa EU:n seuraavan puiteohjelman, Horisontti 2020:n. Se tarkoittaa yhteensä yli 70 miljardia euroa eurooppalaisiin tutkimus- ja innovointihankkeisiin seuraavan seitsemän vuoden aikana. Nyt nämä rahat täytyy laittaa poikimaan ympäri EU:ta niin, että maanosamme pärjää globaalissa kilpailussa. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys.

Horisontti 2020 -ohjelman osa-alueet ovat huipputason tiede, teollisuuden johtoasema ja yhteiskunnalliset haasteet. Korostan tässä teollisuuden ja yritysten asemaa, koska siinä menestyminen takaa mahdollisuuksia vastata myös kahden muun tarpeisiin.

Euroopan, siis meidän lastemme tulevaisuus on paljolti kiinni juuri siitä, miten onnistumme kehittämään uutta. Suomi on tästä hyvä esimerkki. Suomen kannalta onnistuminen saattaa olla paljon tärkeämpi kysymys kuin useimmissa muissa EU-maissa.

Suomi nousi 1990-luvulla tutkimus- ja kehittämispanostuksissa keskikastista maailman huipulle. Tämä oli tietoisen päätöksen tulos, myös poliittisen päätöksen. Satsaus toi Suomeen vaurautta ja mahdollisti sen, mitä monet luulevat ikiliikkujaksi: hyvinvointivaltion.

2000-luvun lopulla Suomi nousi lopulta Ruotsinkin ohi t&k -menojen osuudessa bruttokansantuotteesta. Ykköspaikka on yhä Suomen, mutta viimeiset 3-4 vuotta on menty alaspäin. Tämä on Suomen kannalta todellinen kohtalon kysymys. Kun Nokian osuus hiipuu väistämättä, piilee tässä todellinen pommi. Jos Suomeen ei kyetä kehittämään uutta, maailmanmarkkinoilla menestyvää osaamista, on pienen vientiin nojaavan maan kassa liian kovalla koetuksella. Edessä on hyvinvointivaltion alasajo, josta nykyiset säästöt ovat kalpea aavistus.

Mutta nyt riittää synkistely.

Suomella on kaikki edellytykset selvitä tästäkin koettelemuksesta voittajana. Jo nyt saunasuomi on muuttunut kasvuyritysten syntysaunaksi. Start-up -yrityksissä Suomi on hallitseva Pohjoismaiden mestari. Hiljattain Slush-tapahtuma keräsi jopa 6000 osallistujaa riskisijoittajien ja kasvuyrittäjien kohtaamiseen Suomessa. Tämä lienee jo maailmanennätys, ja niistähän me suomalaiset tykkäämme.

Hihat heilumaan ja rypyt otsalta. Kun rupeaa näyttämään tiukalta, on aika satsata nimenomaan tutkimukseen, kehittämiseen, innovointiin ja tieteeseen. Niiden avulla me nousemme taas lentoon ja rakennamme hyvinvoivan Suomen myös seuraavalle sukupolvelle.

Ja kappas, esimerkkiä näyttää se paljon parjattu EU. Nyt meidän suomalaisten pitää vaan ottaa tilaisuudesta vaarin ja mennä eteenpäin.

Julkaistu Uudessa Suomessa 21.11.2013.