Ajankohtaista

Miksi Alex? Nykypäivä

30.5.2014

Alexander Stubb julkaisi tiistaina ohjelmansa Kokoomuksen puheenjohtajavaalia varten. Olen ilmoittautunut julkisesti hänen tukijakseen jo 5.5., mutta nyt on hyvä tilaisuus käydä läpi, miksi Alexin näkemys Uudesta Noususta on kaiken tukeni arvoinen.

On Rehellistä mainita, että eurovaalitulos asetti minut asemaan, jossa puheenjohtajavaali vaikuttaa tavalla tai toisella väistämättä myös omaan tulevaisuuteeni. Olen kuitenkin kannattanut Alexia koko poliittisen urani ajan ja oppinut häneltä mittaamattoman paljon, joten olisi kummallista olla hiljaa vain tämän asetelman vuoksi.

Uutta nousua tarkastellessa sen suurimpana ansiona näyttäytyy ennakkoluulottomuus ja rohkeus nähdä, millainen maailma tulevaisuudessa odottaa. Kansainvälisyys ei ole ohimenevä trendi tai jokin pelottava voima, jolta tulisi suojautua. Se on tulevaisuuden väistämätön tila, joka on jo muuttanut taloudellista toimintaympäristöä ratkaisevasti. On vain ajan kysymys, koska poliittinen ympäristömme muuttuu perässä – ja meidän tehtävämme on olla sitä itse muuttamassa.

Modernit, menestyneet yritykset loistavat nimenomaan olemalla askeleen edellä. Kuuntelemalla, etsimällä tuoreita, rohkeita ajatuksia, ja antamalla niille mahdollisuuden. Saman tulee koskea myös politiikkaa. Alexin ohjelmassa näiden yritysten opit on sisäistetty.

Kokoomuksen eri tasoilla on huima määrä osaamista, monessa eri muodossa. Tämän moninaisuuden sisäinen ja ulkoinen arvostaminen on mahdollistanut puolueemme laajapohjaisen kannatuksen menneissä vaaleissa. Se on yhtä aikaa paras tapa saada nykyinen osaaminen täysillä käyttöön sekä tuoda puolueen pariin uusia, erilaisia, mutta yhteiset arvomme jakavia kokoomuslaisia.

Ohjelma on oikeassa suhteessa tasapainorealismia ja idealismia. Realismia on tiedostaa Suomen kansainvälinen asema ja edessämme olevat haasteet. Realismia on ymmärtää, että uusiutuminen on puolueelle ainoa tapa pysyä pinnalla. Parasta mahdollista idealismia taas on, että arvomme ovat jatkuvasti ajattelun keskiössä. Niistä kumpuaa politiikkaamme voima ja intohimo.

Vanhant totuuden on voitava kyseenalaistaa, ja omaakin toimintaamme tulee tarkastella kriittisesti. Kun muut puolueet kaivautuvat poteroihinsa, me emme jää tulee makaamaan vaan viemme keskustelua eteenpäin.

Uusiutuminen ja tulevaisuuteen varautuminen ei tarkoita nykyhetken unohtamista. Kokoomuksen tulee edelleen vastata arjen huoliin. Olemme puolue nuorille ja vanhoille, maalla ja kaupungissa, nyt ja tulevaisuudessa.

Meillä on edessämme mahtavat ehdokkaat ja mielenkiintoiset ajat. Kolme tekijää ja kolme erilaista näkemystä kokoomuksen suunnasta. Tiedän, että olemme hyvissä käsissä lopputuloksesta riippumatta. Tiedän kuitenkin myös, että Alexin suomi on juuri se visio, jolle haluan antaa mahdollisuuden. Onko meillä rohkeutta tarttua siihen?

Kirjoittaja jäi EU-vaaleissa varasijalle.

Julkaistu Nykypäivässä 30.5.2014.