Viimeksi tehtyä

Meppi lataa täyslaidallisen komissiolle: Kuka käski viivyttää tärkeää asiaa?

Petri Sarvamaan mukaan komissiolla ei ole ollut mitään laillisia perusteita viivyttää oikeusvaltiomekanismia.

Kokoomuksen europarlamentaarikko ja oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelija Petri Sarvamaa arvostelee komissiota ja sen puheenjohtajaa Ursula von der Leyenia oikeusvaltiomekanismin käyttämättä jättämisestä.

Sarvamaa haluaa tietää, kuka antoi kehotuksen viivyttää oikeusvaltion ja budjetin kytkevää mekanismia.

– Komissiolla ei ole ollut mitään laillisia perusteita viivyttää oikeusvaltiomekanismia. Mekanismin käyttöönottoa on jatkuvasti lykätty vetoamalla milloin jäsenmaiden ohjeistukseen, milloin EU:n tuomioistuimen päätöksen odottamiseen. Nyt tuomioistuin on lausunut, että tähän ei ole ollut mitään perusteita, Sarvamaa toteaa tiukkaan sävyyn tiedotteessa.

Komissio oli Euroopan parlamentin kuultavana torstai-iltana Brysselissä. Oikeusvaltiomekanismin avulla EU:n budjetin rahat voidaan jäädyttää oikeusvaltioperiaatetta rikkovilta jäsenvaltioilta. Mekanismi on ollut voimassa vuoden alusta lähtien, mutta komissio ei ole käyttänyt sitä oikeusvaltiorikkomuksia tekeviä maita vastaan.

Sarvamaa lausui poikkeuksellisen voimakkaasti myös unionin valtapolitiikasta ja vaati asetuksen toimeenpanon viivyttäjiä astumaan esiin

– Mitä tapahtui lokakuun EU-huippukokouksen aikana? Puhelinsoitto eurooppalaisesta pääkaupungista komission puheenjohtajalle? Ei näin tärkeää asiaa hoideta tällä tavalla, Sarvamaa jyrisee.

Brysselin EU-piireissä on kiertänyt jo viikkojen ajan tieto siitä, miten Saksan juuri väistynyt liittokansleri Angela Merkel kehotti ratkaisevalla hetkellä toista saksalaista, Ursula von der Leyenia viivyttämään Puolan pistämistä tilille oikeusvaltiorikkomuksista.

– Kun unionin tuomioistuin antaa helmikuussa lopullisen tuomionsa Unkarin ja Puolan valitukseen, on korkea aika kaivaa notifikaatiokirjeet pöytälaatikoista ja pistää ne postilla eteenpäin. Ja minä lupaan, että kirjeiden muste on hyvin kuivaa tuona päivänä. Tätä junaa ei voi enää pysäyttää, Sarvamaa toteaa.

Julkaistu Verkkouutisissa 9.12.