Viimeksi tehtyä

Sarvamaan neuvottelemat turvallisemmat viisumit pieni palanen ison vyyhdin selvittämisessä

Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenmaat pääsivät keskiviikkona 26.4. sopuun yhtenäisen viisumin kaavan uudistuksesta. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) edusti neuvotteluissa parlamentin suurinta ryhmää EPP:tä. Sarvamaan mukaan viisumitarraan tehtävien parannusten tarkoituksena on parantaa sen turvallisuutta ja vaikeuttaa niiden väärentämistä.

Instituutiot hakivat yhteistä sovitteluratkaisua lähes vuoden. ”Parlamentin koko neuvottelutiimi työskenteli valtaisasti hyvien kompromissien löytämiseksi. Kansalaisten turvallisuus on pantava kaiken muun edelle”, Sarvamaa kommentoi.

Sarvamaan mukaan neuvottelujen vaikeus johtui siitä, että Irlanti ja Iso-Britannia eivät kuulu Schengen-alueeseen, mutta Irlanti haluaa silti käyttää yhteisiä, turvallisempia viisumitarroja myöntäessään kansallisia viisumeita. ”Brexit lisäsi neuvoston nihkeyttä antaa Irlannille mahdollisuutta osallistua Schengen-säännöstöön vain osittain.”

”Parlamentti ehdotti uutta sanamuotoa ongelman ratkaisemiseksi. Se sai neuvoston luopumaan vaatimuksestaan linkittää tämä lainsäädäntö EU:n viisumisäännöstöön. Myös komissio tuli vastaan ja hyväksyi 15 kuukauden siirtymäajan esittämänsä yhdeksän kuukauden sijaan”, Sarvamaa kertoo.

Sarvamaan mukaan viisumien avulla voidaan hallita Schengen-alueelle tulevia ihmisiä. ”Se tehostaa ulkorajojen valvontaa ja lisää turvallisuutta. Siirtolaiskriisi ja terrori-iskut ovat lisänneet kansalaisten huolta omasta ja yhteiskunnan turvallisuudesta. Turvallisemmat viisumit ovat pieni palanen ison vyyhdin selvittämisessä.”

Petri Sarvamaa on kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan varajäsen ja EPP:n pääneuvottelija yhtenäisen viisumin kaavaa koskevassa muutoslainsäädäntöesityksessä. Valiokunta äänestää nyt saavutetusta tuloksesta keskiviikkona 3.5. Sen lisäksi parlamentti vielä sinetöi kesällä kompromissin omalta osaltaan täysistunnossa.