Ajankohtaista

Kokoomusmeppi Sarvamaa: Suuri helpotus – Orban eroaa EPP-ryhmästä

12.3.2021

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok.) iloitsee tuoreesta tiedosta, jonka mukaan Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolueen jäsenyys EPP-ryhmässä päättyy.

Sarvamaa kertoo kokoomuksen europarlamenttiryhmän EPP:n tuoreesta päätöksestä hyväksyä uudet säännöt ryhmälle, joiden myötä ryhmä voi erottaa ja jäädyttää kansallisia jäsendelegaatioita kokonaisuudessaan.  Tämän seurauksena Orban on ilmoittanut jättävänsä ryhmän jäsenyyden.

– Fideszin eroaminen on suuri helpotus ja historiallinen päivä EPP:lle, kokoomukselle sekä Euroopalle. Käytännössä koko ryhmä suurimpia puolueita myöten on menettänyt viimeisenkin uskonsa Orbaniin. Oikeusvaltioperiaatteen neliraajajarrutus oli monelle viimeinen tikki, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

– Toteuttamamme sääntöuudistus mahdollisti tämän tilanteen, sillä olisimme joka tapauksessa käynnistäneet eromenettelyn saman tien. Uudistus on merkittävä, sillä aiemmin päätöstä ei ole ollut sääntöjen puitteissa mahdollista tehdä. Protestina tälle uudistukselle Orban ilmoitti Fideszin eroavan EPP-ryhmästä, Sarvamaa jatkaa.

FIDESZ-PUOLUE on pitkään polkenut demokraattisia arvoja ja rakentanut Unkarista yksinvaltaista ja Orbanin korruptoitunutta lähipiiriä palvelevaa järjestelmää, Sarvamaa toteaa.

– Fideszillä ja Orbanilla ei ole paikkaa demokraattiseen ja vapaaseen Eurooppaan uskovassa EPP-ryhmässämme. EPP:n tarkoitus on koota yhteen maltillisia keskustaoikeistolaisia ryhmiä, jotka uskovat Euroopan ideaan. Radikalismi ja Orbanin harjoittama kansalaisten yksilönvapauksien sorto eivät tähän yhtälöön sovi.

Julkaistu Suomenmaa-lehdessä