Ajankohtaista

KL: Meppi Petri Sarvamaa kannattaa raja-aitojen rakentamista EU:n varoilla – ”Rajaeste toimii pelotteena ja antaa poliittisen viestin”

18.4.2023

KUVA: ALEXIS HAULOT

EU-komissio on suhtautunut nihkeästi ajatukseen siitä, että unionin budjettivaroja käytettäisiin raja-aitojen rakentamiseen. Parlamentti äänestää kannastaan torstaina.

STRASBOURG – Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on sitä mieltä, että EU:n budjettirahoja pitäisi voida käyttää EU:n ulkorajojen vahvistamiseen ja rajaesteiden rahoittamiseen.

Euroopan komissio on tähän asti linjannut, että EU:n varoja ei pitäisi käyttää raja-aitojen rakentamiseen.

Toisaalta EU-maiden valtionpäämiehet totesivat helmikuun huippukokouksen päätöslauselmissa, että he kehottavat komissiota ottamaan välittömästi käyttöön ”huomattavan määrän EU:n varoja ja välineitä” rajavalvonnan vahvistamiseen.

Joissain jäsenmaissa tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, että EU:n varoilla voisi rakentaa raja-aitoja. Esimerkiksi Itävalta haluaisi, että EU-rahaa voitaisiin käyttää aidan rakentamiseen Bulgarian ja Turkin väliselle rajalle.

Aihe on herättänyt kiivasta keskustelua myös Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien välillä. Parlamentti äänestää kannastaan rajaesteiden rahoittamiseen torstaina.

Parlamentin isoin ryhmä EPP, johon kokoomus kuuluu, on ehdottanut asiaa. Se on tehnyt asiasta muutosehdotuksen parlamentin ensi vuoden budjettiarviota koskevaan kohtaan.

”Vasemmisto, vihreät ja liberaalit ovat sanoneet, että tämä on trumpilaista politiikkaa ja että EU ei tarvitse mitään Meksikon raja-aitaa. Se on ihan naurettavaa argumentointia”, Sarvamaa totesi tiistaina kokoomusmeppien aamiaistilaisuudessa.

Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että EPP:n kanta tulee kuitenkin häviämään äänestyksessä torstaina.

Imatralla rakennetaan jo pilottia

Sarvamaan mukaan keskustelu rajaesteiden rahoituksen merkityksestä on ajautunut väärille urille. Hänen mukaansa tarkoitus ei ole esimerkiksi hillitä maahanmuuttoa.

Isojen joukkojen ohjaaminen rajalle on kuitenkin yksi Venäjän hybridivaikuttamisen tunnetuista muodoista.

”Rajaeste toimii pelotteena ja antaa ennen kaikkea poliittisen viestin siitä, että panostamme yhteisten ulkorajojen valvontaan sekä EU:n kansalaisten turvallisuuteen.”

Suomessa Rajavartiolaitos on aloittanut itärajan esteaidan rakentamisen. Pilottikokeilu toteutetaan Imatran Pelkolaan noin kolmen kilometrin pituisella aidalla. Myöhemmin esteaitaa tullaan rakentamaan rajanylityspaikoille noin 70 kilometriä.

”Kovasti kummastelen, miten Suomikin on voinut edellisellä hallituskaudella vastustaa rajaesteiden rahoittamista EU:n budjetista. Meidän pitäisi aina olla mukana niissä hankkeissa, joista on mahdollista saada EU-rahoitusta itsellemme”, Sarvamaa toteaa tiedotteessaan.

”Suomi on ylpeä nettomaksaja, mutta toisinaan olisi mukava saada jotain takaisinkin.”

Sarvamaan mielestä raja-aitojen rahoittaminen tulisi ratkaista EU:n monivuotisen rahoituskehyksen uudistuksen yhteydessä kesän alussa.

Artikkeli on julkaistu Kauppalehdessä 18.4.2023