Ajankohtaista

Elintarvikkeiden gluteeni-merkinnät, Keliakia-verkkolehti

25.3.2013

Petri Sarvamaa: Maanviljelijän taakka

Kolumnini Keliakia-lehden vuoden ensimmäisessä numerossa kirvoitti erään lukijan laittamaan minulle mieleenpainuvan postin. Hän vaati Euroopan unioniin tiukempaa lakia,  joka velvoittaa elintarviketeollisuuden merkitsemään pakkauksiinsa, onko tuote gluteeniton ja gluteenittomasti käsitelty vai ei.

Tuttuhan on todellakin se tilanne, jossa pakkausten pientä pränttiä nyt tihrustetaan kaupan hyllyllä. Kirjoittaja tietää, mistä puhuu. Seuraavassa suora ote hänen meilistään:

”Lisäksi tuoteselosteet ovat täynnään tavalliselle ihmiselle vieraita termejä, joista keliaakikon on tiedettävä onko se gluteenia sisältävä aine vai ei. Varsinkin lapsille, huononäköisille ja huonomuistisille tämä on hankalaa. Samoin asia voi olla ongelmallinen ulkomailla matkustettaessa, vaikka Keliakialiiton monikieliset selostelaput ovat nykyisin hyvä apu.”

Miksei siis EU voisi velvoittaa teollisuutta yksinkertaisesti merkitsemään, onko mikä hyvänsä elintarvike gluteeniton vai ei? Lukija kertoo myös yllättyneensä Brasiliassa, kun siellä tällainen käytäntö on jo todellisuutta. Jokaisessa ruokakaupan pakkauksessa lukee lihavoiduin kirjaimin, onko tuotteessa gluteenia.

Miten tällaista asiaa sitten lähdetään ajamaan? Varsinkin, kun EU:n ns. gluteeniasetus on juuri päätetty yhdistää EU:n uuteen kuluttajainformaatioasetukseen, jolla ruokatuotetietojen saatavuutta jo parannetaan. Se, että lainsäädäntöä on juuri käsitelty ja uudistettu, ei sinänsä estä EU:ta palaamaan tähän gluteenikysymykseen hyvinkin pian. Ei siis kannata lannistua.

Tärkeintä, kuten aina ja kaikessa, on aktiivisuus. Jos Suomen kaikki 30 000 keliaakikkoa kirjoittaisivat omin sanoin tämän asian puolesta, ja lähettäisivät viestinsä EU:n komissioon ja Euroopan parlamentin ENVI-valiokuntaan, olisi mielenilmauksella aivan varmasti merkitystä. Jos sama temppu tartutettaisiin tapahtumaan kaikissa EU:n jäsenmaissa, olisivat huomioarvo ja mielipiteen selkeys ohittamatonta luokkaa. Miljoonien keliaakikkojen ääntä kyllä kuunnellaan, jos se vain kuullaan tarpeeksi voimakkaana.

Tässä osoitteet, jotta voimme aloittaa tämän vallankumouksen saman tien:

Euroopan komission Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston internetpalaute-linkki:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dyna/mailbox/index_en.cfm

Tuosta löytyy palautelaatikko, johon voi laittaa max. 2000 merkin kommentin. Vaikka periaatteessa EU-kansalainen voi aina asioida omalla kielellään, suosittelen tässä englantia, saksaa tai ranskaa. Pyydä tarvittaessa apua kaverilta! Ne, jotka haluavat kirjoittaa perinteisen kirjeen, lähettävät postia osoitteeseen

European Commission
Directorate-General Health & Consumers
B-1049 Brussels
Belgium

Sama ”kansalaisaloite” kannattaa laittaa siis myös parlamentin ao. valiokuntaan, ENVIin (Ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus), osoitteeseen:

envi-secretariat@europarl.europa.eu

Voit myös etsiä mieleisesi ENVI-valiokunnassa vaikuttavan mepin täältä ja lähettää viestin suoraan hänelle:

http://www.europarl.europa.eu/committees/fi/envi/members.html

Suomalaisista valiokunnassa istuvat tällä hetkellä Eija-Riitta Korhola, Satu Hassi ja Riikka Manner.

Muutetaan maailmaa yhdessä.

Julkaistu Keliakia-verkkolehdessä 25.3.2013.