Ajankohtaista

Jarmo Korhonen ja muut kiusatut

11.11.2010

Keskustan entinen puoluesihteeri on tullut ulos työpaikkakiusattuna. Omat purivat, hän sanoo Helsingin Sanomissa eikä ”tule enää koskaan elämässään hyväksymään kiusaamista.”

Kiitos tästä, Jarmo! Olen todella iloinen tästä uutisesta! Toivon, että myös muu Keskustan väki hyväksyy nollatoleranssin kiusaamisessa ja ennen kaikkea ulottaa sen heihin, jotka eivät voi puolustautua. Koska, kaikella kunnioituksella entisen puoluesihteerin kokemuksia kohtaan, Jarmo Korhonen on raavaana keskustalaisena jättinä voinut ravistella kiusaajat kimpustaan kuin sadun jättiläinen. Sadat tuhannet muut kiusatut suomalaiset eivät sitä voi tehdä.

Jarmo Korhosella on tietysti oikeus kertoa julkisuuteen kokemuksistaan kiusattuna. Jotenkin minusta vain tuntuu siltä, että hänen kertomuksensa myötä tämä suomalainen tragedia uppoaa entistä syvempään suohon. Käsi ylös, kuka ottaa vakavasti Jarmo Korhosen tilityksen? Voi  hyvin olla, että hän on kokenut tapahtumat kiusaamisena – mutta kokeeko suuri yleisö, lukemattomat kiusaajat ja kiusatut asian näin? Eli mitä tarkoitusta palvelee Korhosen tarina kiusatuksi joutumisesta – onko pienen ihmisen helpompi astua tämän jälkeen ulos konttorikopistaan tai muusta työpaikan häkistään ja huutaa jalkakäytävällä apua hätäänsä ja ahdistukseensa? Epäilen.

Suomi on koulukiusaamisen ja sitä aikuiselämässä seuraavan työyhteisökiusaamisen surullinen huippumaa. Tutkimustieto asiasta ei ehkä ole eksaktia, mutta sitä on riittävästi. Me kaikki tiedämme tämän omasta elämästämme ja omista yhteisöistämme, jos olemme ihan rehellisiä.

Niin ja apropoo, tänään olemme saaneet taas nähdä uusia surullisia kuvia suomalaiselta turkistarhalta. Niissähän on kyse ihan samasta asiasta, kiusaamisesta. Työpaikkakiusatut vaikenevat useimmiten samalla tavalla kuin puolustuskyvyttömät eläimet, tosin eri syystä. Samanlaisia kuvia nähtiin juuri myös Norjasta.

Suomalaiset ja norjalaiset turkistarhakuvat eroavat siltä osin, että kun Norjassa esitetään niitä, Norjan maa- ja metsätalousministeri uhkaa tuottajia tukien loppumisella. Kun Suomessa on esitetty kuvia häkeissään kituvista puolikuolleista eläimistä, Suomen maa- ja metsätalousministeri vihjaa kerta toisensa jälkeen kuvia lavastukseksi eikä ainakaan uhkaa tarhaajia sanktioilla.

Siksi keskustalaisvaikuttaja Jarmo Korhosen uusi kiusaamisen vastainen ajattelu on tervetullutta myös tälle keskustapuolueen hallitsemalle alueelle. Toivottavasti se ulottuu jatkossa myös heihin, joilla ei ole ääntä.

Samalla voin itse, selvyyden vuoksi , kertoa, miksi tämä eläinten asia on minulle niin tärkeä. Minulle kyse on yksinkertaisesti pienen, heikon ja puolustuskyvyttömän puolustamisesta. Minulle se, miten ihminen kohtelee eläintä, kertoo paljon ihmisestä itsestään.

Kyse ei siis minulle ole elinkeinoelämän kampittamisesta, eläinten lihan syömisen lopettamisesta, eikä minkään sortin terrorismista.