Ajankohtaista

Järkeä siirtolaiskeskusteluun, Nykypäivä

8.5.2015

Kukaan ei voi olla välinpitämätön kuullessaan Välimerellä menetettyjen ihmishenkien lukumääriä. 500 siirtolaista hukkui laivan upotessa viime syyskuussa, 800 siirtolaista menetti henkensä muutama viikko sitten, yli 20 000 ihmishenkeä koko 2000-luvun aikana. Pohjois-Afrikasta Eurooppaan meriteitse pyrkivien siirtolaisten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Pohjois-Afrikan kriisin seurauksena.

Totesin viime viikolla Kymmenen uutisten haastattelussa, että ”vaalipuheet ovat vaalipuheita, mutta todellisuus maailmassa on toinen. Nyt meidän pitää kohdata tämä todellisuus.” Tällä tarkoitin sitä, että mitä tahansa maahanmuuttokriitikot ovat vaalipuheissaan painottaneet, kukaan ei voi sulkea silmiään Välimeren kammottavalta tilanteelta. Todellisuudessa meidän on puututtava tilanteeseen Euroopan unionina.

Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla Välimeren siirtolaisuuteen liittyvästä päätöslauselmasta. EPP-ryhmän linja oli tiukka, mutta humaani. Vaadimme jäsenmaille turvapaikanhakijoiden vastaanottoon sitovia kiintiöitä, mutta tietyillä kriteereillä ja kynnyksillä. Lisäksi vaadimme EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin resurssien vahvistamista, tiukkoja toimia ihmisten salakuljetusta vastaan sekä muuttoliikkeen perimmäisiin syihin puuttumista.

Poliittisten ryhmien näkemykset asiasta olivat varsin kaukana toisistaan. Kompromissi ryhmien välillä oli, että vaadimme jäsenmaille sitovia kiintiöitä, ilman kynnyksiä tai kriteerejä. Itse äänestin tämän puolesta. Politiikassa täytyy pystyä kompromisseihin, jos haluaa päätöksiä. Olen varma, että kynnykset ja kriteerit näille kiintiöille tulevat jäsenmaiden toimesta EU:n neuvoston kautta.

Ensisijaisesti meidän pitää kuitenkin varmistaa, että Frontexilla ja sen hallinnoimalla Triton-operaatiolla on riittävät resurssit toimia. Emmehän voi jättää ihmisiä hukkumaan lähivesillemme. Ja missään tapauksessa ihmisten pelastaminen ei tarkoita sitä, että ottaisimme heidät kaikki Eurooppaan pakolaisiksi.

Lisäksi EU:n pitää ryhtyä toimiin ihmisten salakuljetuksen ja ihmiskaupan kitkemiseksi. Pohjois-Afrikasta Eurooppaan lähtevät ihmiset maksavat salakuljettajilleen tuhansia euroja siitä, että he pääsevät ylilastatun ja avomerikelvottoman veneen kyytiin, joka ehkä pääsee perille Italiaan. Tähän meidän pitää pystyä puuttumaan tarvittaessa siten, että veneet eivät pääse liikkeelle.

Lähes kaikki Välimeren ylitykseen uskaltautuvat lähtevät Libyan Tripolista. Libyan tilanne on Pohjois-Afrikan sekavimpia, valtiolla ei ole minkäänlaista hallintaa siirtolaisvirtaan. Siirtolaisongelman syihin on käytännössä vaikea puuttua ainoastaan Libyassa, koska se on useimmille vain kauttakulkumaa. Ongelmiin pitää puuttua niiden alkulähteillä yhteistyössä kyseisten valtioiden kanssa.

Mitään kansainvälisiä ongelmia ei ratkaista pohjoiskorealaisittain sulkeutumalla. Tarvitaan rakentavaa yhteistyötä, jolla pyritään yhdessä ratkaisemaan yhteiset ongelmat.

Julkaistu Nykypäivässä 8.5.2015