Ajankohtaista

Järjen siemen, Maaseudun Tulevaisuus

14.6.2013

Muutama viikko sitten parlamentin sähköpostitililläni alkoi kova kuhina. EU:n komissio oli juuri julkistanut lainsäädäntöesityksen 2013/0137(COD), suomeksi lyhyesti vain siemenlaki. Kansalaiset, etujärjestöt ja yhdistykset viestittivät huolestuneina, että esityksessä kaavaillut siementen rekisteröintikustannukset (n. 10 000 €/lajike) pudottavat pienet toimijat markkinoilta. Väitteiden mukaan GMO-siemenjätti Monsanto on lobannut komission omalle asialleen. Hurjimpien ”tietojen” mukaan EU on kieltämässä jopa kotipuutarhat.

Suuri osa esitetyistä huolenaiheista perustui komission sisäisistä neuvotteluista ennenaikaisesti vuotaneeseen tietoon. Komission lopullisen esityksen viileän tarkastelun pitäisi huojentaa mieltä. Ensinnäkin koko esityksen perimmäinen tarkoitus on yksinkertaistaa ja päivittää lainsäädäntöä. Nykyisin voimassa olevat, vuodesta 1966 lähtien hyväksytyt 12 direktiiviä puristetaan yhteen tekstiin.

Maatiaiskasveja ja muita paikalliseen luontoon sopeutuneita lajikkeita varten komissio jättää ”suppeiden markkinoiden” poikkeuksen, joka edellyttää lajikkeiden minimaalista valvontaa. Markkinoille päätyvän lajikkeen pitää joko a) olla rekisteröity virallisesti lajikkeeksi b) tukea luonnon monimuotoisuutta tai c) olla saatavilla vain pienissä määrissä tietyillä alueilla.

Esityksessä pienet yritykset eivät maksa rekisteröintimaksuja lainkaan. Raja on vedetty yli 10 henkeä työllistäviin tai yli 2 miljoonaa euroa liikevaihtoa tuottaviin yrityksiin. Rajan asettamisesta juuri tähän on neuvoteltava, mutta uhka pienten yritysten tarkoituksellisesta pudottamisesta markkinoilta rekisteröintimaksun vaatimisella ei toteudu.

Kotiviljelijöitä esitys ei koske lainkaan. Harrasteviljelijät, pienet viljelijä-jalostajat ja pienet puutarhuri-jalostajat on vapautettu kaikesta rekisteröinnistä. Heitä tosin koskevat “jäljitettävyyden perussäännöt”, jotka esityksen mukaan jätettäisiin lopulta komission säädettäviksi. Myös aiemmin mainittu minimivalvonta jäisi komission määriteltäväksi.

Yhtä kaikki, esitys on vasta tulossa parlamenttiin. Meillä se joutuu maatalousvaliokunnan syyniin, ja parlamentin esittelijä on valittu omasta EPP-puolueryhmästäni. Minulla on kaikki syyt uskoa, että lopputulos on kaukana kansalaisten kauhukuvista. Sitä varten parlamentti on olemassa. Erityisen tarkkana pitää olla teknisen säädösvallan siirroissa komissiolle.

PS. Monsanto on ilmoittanut ohjaavansa GMO-lobbaustaan EU:n ulkopuolelle todettuaan tilanteen haastavuuden. Viljelijöiden ja lainsäätäjien asenne ei ole muuttunut GMO-myönteisemmäksi, joten lobbauksen painopiste ohjataan kannattavammille markkinoille. Ei ainakaan voi syyttää, että Eurooppa olisi talutusnuorassa.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 14.6.2013.