Ajankohtaista

Ilman oikeusvaltiota ei ole demokratiaa, Akavalainen

31.1.2019

Oikeusvaltioperiaate on tällä hetkellä kovaa vauhtia murenemassa useammassakin EU-maassa. Esimerkiksi Romaniassa on viimeisten vuosien aikana järjestetty useita laajoja korruption vastaisia mielenosoituksia. Hallitusvallassa olevat sosiaalidemokraatit yrittävät nimittäin kaikin keinoin laillistaa poliittisen eliitin korruption. Tavalliset romanialaiset ja oppositio kuitenkin pitävät tällaista kommunistien perillisten harjoittamaa oman edun tavoittelua ymmärrettävästi sietämättömänä.

Erityisen huolestuttavan Romanian tilanteesta tekee se, että maa aloitti tämän vuoden alussa ensimmäistä kertaa kuusi kuukautta kestävän pestinsä EU-jäsenmaiden muodostaman neuvoston puheenjohtajana. Romanian hallitus on siis vastuussa siitä, että jäsenmaat löytävät keskenään yhteisen sävelen pöydällä olevista ehdotuksista. Näiden nuottien pohjalta Romania sitten neuvottelee Euroopan parlamentin kanssa EU-asetuksista ja direktiiveistä.

Nyt kevään kuluessa olisi erittäin tärkeää löytää vastauksia esimerkiksi brexitiin, EU:n monivuotiseen budjettiin, ajamaani EU-tuet ja oikeusvaltioperiaatteen yhdistävään asetukseen ja täysin solmussa olevaan maahanmuuttolainsäädännön uudistamiseen. Monet ovat kuitenkin huolissaan siitä, että Romanian poliittinen epävakaus voi haitata maan kykyä etsiä kaikille osapuolille hyväksyttävissä olevia ratkaisuja. Lisäksi heikkenevän oikeusvaltion pelätään vaikuttavan Romanian uskottavuuteen ja luotettavuuteen muiden silmissä.

Unkarin tilanne on myös yhä esillä, viimeksi eilen keskiviikkona 30.1. Euroopan parlamentin täysistunnossa. Maan epädemokraattinen kehitys on vähintäänkin hälyttävää eikä oikeuslaitosta voi hyvällä tahdollakaan pitää riippumattomana. Se haittaa suomalaistenkin tulevaisuutta. Joulukuun puolivälissä unkarilaisten mitta tuli viimein täyteen ja ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään hallitusta ja pääministeri Viktor Orbania vastaan.

Parlamentissa vaadimme jo viime vuoden syyskuussa jäsenmailta toimia eurooppalaisten perusarvojen puolustamiseksi Unkarissa Lissabonin sopimuksen artiklan seitsemän mukaisesti. Mielestäni myös oman EPP-puolueeni olisi jo aikaa sitten pitänyt toimia ja erottaa yksinvaltaa havittelevan Orbanin oikeusvaltiosta piittaamaton Fidesz-puolue. Itse en tällaisessa tilanteessa yksinkertaisesti voi jäädä seisomaan tumput suorina.

Oikeusvaltioperiaate ei valitettavasti ole uhattuna ainoastaan Romaniassa ja Unkarissa. EU:n tasolla näihin tilanteisiin voidaan nykyisin kuitenkin puuttua käytännössä vain, jos jäsenmaat ovat asiasta yksimielisiä. Uusi EU-tuet ja oikeusvaltioperiaatteen yhdistävä asetus tekisi väliintulosta tehokkaampaa. Parlamentin pääneuvottelijana olen valmis aloittamaan keskustelut Romanian johtamien jäsenmaiden kanssa milloin tahansa, jotta laki saataisiin voimaan mahdollisimman nopeasti.

Demokratia ei ole täydellinen järjestelmä, eikä EU ole mikä tahansa valtioiden liitto. Vaalien lopputuloksena voi syntyä korruptoituneita hallituksia, jotka heikentävät oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, pitävät lehdistöä ja mediaa otteessaan eivätkä salli kansalaisjärjestöjen toimia vapaasti. Ei sovi unohtaa, että ajan kuluessa oikeusvaltion romuttaneet ja vastavoimat nujertaneet hallitukset ovat tupanneet kääntyä myös omaa kansaansa ja naapureitaan vastaan.

Julkaistu Akavalaisessa 31.1.2019