Ajankohtaista

Hevoset, kuluttajat ja maaseudun tulevaisuus, Maaseudun Tulevaisuus

22.2.2013

Hevosenlihaskandaaliin on monenlaisia tapoja suhtautua. Joku syyttää EU:ta, joka onkin ollut viime vuosina suosiota saanut kansanhuvi. Toinen vaatii lisää valvontaa, jota tosin on jo nyt aika tavalla. Monet vain naureskelevat briteille, että eivätkö ne laukkakisojensa historiassa ymmärrä hevosenlihan päälle.

On kuitenkin sääli, jos meillä hukataan hyvä tilaisuus pysähtyä ja oivaltaa, että tässä on mahdollisuus muuttaa maailmaa. Kyse on suomalaisen maatalouden kannalta äärimmäisen tärkeästä asiasta, tuottajan asemasta markkinoilla.

Minulla on mitta täysi ja kiire käydä töihin, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia, koska me kaikki olemme kuluttajia.

Meidän kuluttajien täytyy nyt tehdä muutama asia, jotta maailma muuttuisi. Ensinnäkin meidän pitää tehdä valintoja, jotka suosivat suomalaista viljelijää. Tällainen valinta on esimerkiksi se, että ostaa laadukasta kotimaista tuoretta lihaa ja valmistaa itse ruokansa. Koska raaka-aine maksaa enemmän kuin euron mössö, pitää olla valmis tekemään joskus toinen tai kolmaskin ruoka tähteistä – jos ei satu olemaan varaa ostaa enemmänkin laadukasta, suomalaista lihaa.

Suomalainen tuottaja on pinteessä, josta hänet voi pelastaa vain suomalainen kuluttaja. Ja suomalaisen kuluttajan täytyy ymmärtää, että kolmen euron jauhelihaa ei voi tehdä suomalaisesta pihvikarjasta.

Toiseksi meidän kuluttajien täytyy nousta barrikadeille. Meidän täytyy vaatia poliittisilta päättäjiltä, että meille annetaan mahdollisuus tietää. Jos emme kerta kaikkiaan voi aina valmistaa sitä ruokaa, meidän täytyy saada tietää, mistä valmiseineksessä oleva liha on peräisin. Tämä edellyttää alkuperämerkintöjä koskevan lainsäädännön tiukentamista. Lainsäädäntöä muutetaan, jos äänestäjät niin haluavat. Hyvä juttu on se, että ostospäätöksen tekevä kuluttaja on käytännössä aina myös äänioikeutettu.

Poliittisilta päättäjiltä voi vaatia myös toimia sen eteen, että esimerkiksi lähiteurastamojen toiminta ja tilojen suoramarkkinointi helpottuu. Meidän pitää luoda toimivat lähiruokamarkkinat. Näissä kysymyksissä EU ja sen kansalaisten parlamentti ovat avainasemassa.

Kaiken ytimessä ovat kuitenkin markkinat. Niitä ei voi taltuttaa, mutta ne voi muuttaa. Ne tarjoavat kuluttajille juuri sitä, mitä nämä haluavat ostaa. Tai ainakin periaatteessa; meillä Suomessa markkinat eivät pääse toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, joten kuluttajan ja äänestäjän täytyy olla erityisen valpas ja uuttera.

Suomalainen elintarvikeketju on niin pahasti vääristynyt, että muutos on aivan välttämätön. Keskusliikkeillä ja niiden supermarketeilla on kissanpäivät, kun samaan aikaan lihan ja maidon tuotanto ovat henkihievereissä.

Millainen ruokaskandaali Suomessa tarvitaan, että kuluttajat heräävät? Kissanlihaa kaupan tiskille? Luulisi, että pelkkä ajatuskin siitä, mitä meidän lapsemme kouluissa, vanhuksemme laitoksissa ja potilaamme sairaaloissa jo tällä hetkellä syövät, pitäisi riittää. He syövät puolalaisten tehdasteurastamojen lattioilta kerättyjä teurasjätteitä.

Hyvät suomalaiset kuluttajat, pysähtykää ja muuttakaa maailma. Vaatikaa enemmän. Politiikkaan saatte juuri sellaiset päättäjät kuin haluatte. Ja kyllä ne suomalaiset markkinatkin vielä muutetaan.

 Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 22.2.2013.