Ajankohtaista

Helsingin syytä katsoa yli rajojen, Elävä Helsinki

15.4.2013

Helsinki tarkoittaa asukkailleen montaa asiaa. Kaupunginosien selkeät erot antavat kokonaisuudelle monet, eri tavoin kauniit kasvot. Helsingin hienoin puoli on kuitenkin se tapa, millä koko kaupunki on avoin asukkailleen liikkumismuodosta riippumatta.

Julkisen liikenteen kattavuus, luotettavuus ja turvallisuus, sekä jatkuva pyöräliikenteen kehittäminen takaavat, että asukkaan ei tarvitse omistaa autoa nauttiakseen kaupungin kirjavista antimista.

Elävän ja kehittyvän kaupungin toimiva liikenne on kuitenkin myös paljon muuta kuin paikallistaso. Helsingin sijainti tuo omat rajoitteensa; merkittävän suuri osa työpaikoista sijaitsee niemen luomassa sumpussa, joka johtaa täyteen ahdettuihin paikallisjuniin ja ruuhkaisiin sisääntuloväyliin.

Kapasiteettia voidaan toki rajatuissa määrin lisätä ja nykyisiä väyliä tulee edelleen kehittää. Silti voimme samalla yhtä hyvin kysyä, miksi emme loisi katseita myös toiseen suuntaan?

Niin, mihin toiseen suuntaan? Helsinki houkuttelee puoleensa uusia asukkaita ja osaavia työntekijöitä ympäri Suomea jo nyt. Tulevaisuus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että kasvu on mahdollista saada jatkumaan vielä pitkään. Potentiaalin käyttäminen parhaalla tavalla hyödyksi edellyttää uutta näkökulmaa asiaan.

Rail Baltica, Euroopan komission suunnitelma luoda huippunopea rautatieyhteys Tallinnan ja Berliinin välille vuoteen 2023 mennessä, on herättänyt keskustelua. Helsinki on kytketty tähän hankkeeseen toistaiseksi vain nykyisellä lauttayhteydellä. Onneksi vielä on kuitenkin rohkeita visionäärejä, jotka jaksavat nähdä tulevaisuuteen. Helsingin liittäminen rataan Suomenlahden alittavalla tunnelilla on nostettu esiin täysin realistisena, joskin hyvin hintavana vaihtoehtona.

Ylipormestari Jussi Pajunen ei ole kätkenyt unelmaansa tunnelista, ja Pajusen visioon on helppo yhtyä. Työmatkaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä on jo nykyisellään vilkasta. Tunnelin rakentaminen auttaisi pidemmällä tähtäimellä kaupunkeja tukemaan toisiaan kasvussa ja kehityksessä.

Vienti nauttisi parantuneista yhteyksistä ja katkeamattomasta matkasta Keski-Euroopan markkinoille, samaan aikaan kun asukkaille avattaisiin uuden metropolialueen verran mahdollisuuksia löytää oma paikkansa. Samalla Helsinki ja Tallinna vahvistaisivat molemmat asemiaan Euroopan suurten kauppakeskittymien joukossa. Kuka häviäisi tässä ajatusleikissä.

Julkaistu Elävässä Helsingissä 13.4.2013.