Ajankohtaista

Hätähuuto viljelijöiden puolesta, Maaseudun Tulevaisuus

18.12.2013

Irlannissa kansanedustaja kirjoitti syyskuussa maatalousministerille: ”On tärkeää, että psykologit ryhtyvät kouluttamaan tilatarkastajia mielenterveyteen ja itsemurhiin liittyvistä oireista.” Edustajan mukaan Irlannissa on syytä olla huolissaan epidemiaksi muuttuvasta viljelijöiden itsemurha-aallosta. Viljelijöiden ei pitäisi elää tarkastajien pelossa, päättää kansanedustaja Fidelma Healy Eames haastattelun Independent -lehdelle.

Lokakuussa Ranskasta kuultiin kamalia uutisia. Tuoreen tutkimuksen mukaan maan 55-64 -vuotiaat miespuoliset maanviljelijät päätyivät vuosina 2007-2009 itsemurhaan lähes 50 % useammin kuin kansallinen keskiarvo samalla viiteryhmällä. Erityisen synkkä tilanne on lihankasvattajilla ja maidontuottajilla. Nyt Ranskan maatalousministeriö käynnistää jatkotutkimusta, jotta selviää, onko tilanne pahentunut entisestään. Kiireellisenä hankkeena ruokaherkkujen suurvalta järjestää viljelijöille kansallista puhelinpalvelua, jonne ahdistuneet tuottajat voivat soittaa synkimmällä hetkellään.

Mutta kuka tutkii Suomen tilannetta? Itse kierrän jonkin verran kotimaata ja tapaan ammatistaan ylpeitä viljelijöitä. Sen perusteella mitä kuulen, pelkään että tilanteemme ei välttämättä eroa suuresti Ranskasta tai Irlannista. Nyt olisi kiireellinen tarve käynnistää perinpohjainen selvitys suomalaisviljelijöiden henkisestä tilasta. Enkä minä edes näe enkä kuule heidän tilaansa, joilla hätä on suurin.

Poikkeuksetta eniten mieltä polttava asia suomalaisilla maatiloilla ovat tilatarkastukset. On järkyttävää, että tarkastukset ovat viljelijöille ahdistava ja pelkoa tuova asia, kun niiden pitäisi olla mahdollisuus katsoa asioita yhdessä tarkastajan kanssa. Umpikujaan vieviä syitä on varmasti monia, kuten tukiviidakko, yksinäisyys ja epävarmat tulevaisuuden näkymät. Viimeinen niitti saattaa kuitenkin usein olla ulkopuolinen tekijä, joka häpäisee viljelijän.

Näiden suomalaisviljelijöiden kertomusten kannustamana esitin tänä syksynä Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnalle, että tarkastajien pitäisi koulutuksensa osana nähdä eri maiden valvontakäytäntöjä. Samoin esitin, että viljelijöille pitää järjestää erityinen mahdollisuus valittaa kokemastaan kohtelusta, jos he voivat näyttää toteen, että tarkastus on aiheuttanut kohtuutonta vaivaa. Parlamentin maatalousvaliokunta äänestää näistä esityksistä nyt tiistaina, 17.12.

Ongelman laajuus valkeni minulle toden teolla vasta marraskuussa, kun kerroin esityksistäni oman poliittisen ryhmäni maatalousmepeille. Kokous sai aivan uuden suunnan; Irlannin edustaja Mairead McGuinness nosti pöydälle irlantilaisviljelijöiden mielenterveysongelmat ja itsemurhat. Hänen jälkeensä Ranskan Michel Dantin kertoi meille Ranskan tuoreista itsemurhauutisista. Kokous päättyi sekaviin tunnelmiin. Tajusimme, että olimme osuneet puolivahingossa todella suuren asian äärelle, ja päätimme palata asiaan.

Tuosta marraskuun kokouksesta sikisi ajatus tähän kirjoitukseen. Asia on selvitettävä ja apua on saatava tarjolle. Ei kenenkään pidä joutua tilanteeseen, jossa elämä käy toivottomaksi sen takia, että haluaa viljellä maata, kasvattaa eläimiä tai tuottaa maitoa.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 16.12.2013.