Viimeksi tehtyä

Euroopan parlamenttiin vaikuttaminen -seminaari

Euroopan parlamenttiin vaikuttaminen -seminaari järjestettiin Eurooppasalissa 22.4. Seminaarissa puhuivat parlamentin Suomen-tiedotustoimiston tiedottajat Niina Saloranta ja Jarmo Oikarinen, Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok, EPP) ja Insinööriliiton elinkeinopoliittinen asiamies Jenni Karjalainen.

Seminaarissa käsiteltiin sitä, miten Euroopan parlamentin päätöksentekoon voi vaikuttaa ja millaista on tehokas vaikuttaminen ja edunvalvonta. Puheenvuoroissa korostui myös edunvalvonnan rooli erilaisten näkökulmien esille tuojana.

”Mepin tulee olla perillä etujärjestöjen argumenteista, mutta mepin tehtävä on olla kriittinen. Keskustelu päättäjien ja vaikuttajayhteisön välillä lisää tietoa – keskustelun ulkopuolelle jääminen tarkoittaisi kuplassa elämistä”, Sarvamaa arvioi.

”Myös jo EU:sta tehdyssä sopimuksessa sanotaan, että etujärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa täytyy käydä keskustelua. Mepin työssä korostuu kaikkien osapuolten kuulemisen ja jatkuvan keskustelun merkitys”, Sarvamaa muistutti.

”Vaikuttaminen etujärjestöjen ja päättäjien välillä tapahtuu yhteydenpidon, keskustelun ja argumentoinnin kautta”, Jenni Karjalainen sanoi. Parlamentin jäsenet osallistuvat keskusteluun eri tahojen kanssa, ja vaikuttajayhteisön täytyy tarjota päättäjille asiantuntijatietoa. ”Lainsäätäjänä parlamentti on tärkeä vaikuttamiskanava, ja etujärjestöt voivat tarjota päättäjille taustatietoa sekä ratkaisuja ongelmien sijaan”, Jenni Karjalainen kertoi.

Julkaistu Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston nettisivuilla 25.4.