Viimeksi tehtyä

Euroopan parlamentti hyväksyi Sarvamaan esittämän projektin Venäjän valeuutisten torjumiseksi

Euroopan parlamentti äänesti kannastaan vuoden 2018 EU-budjettiin keskiviikkona 25.10. Samalla täysistunto hyväksyi europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) yhdessä parlamentin pääneuvottelijan Siegfried Mureșanin (Romania, EPP) kanssa esittämän 1,1 miljoonan euron toimen informaatiohyökkäysten torjumiseksi. Aloitteen tavoitteena on kouluttaa EU-edustustojen väki tarkkailemaan ja tiedottamaan harhaan johtavista disinformaatiokampanjoista. 

”Venäjän propagandan torjuminen on EU:lle tärkeää, mutta rahaa siihen ei ole budjetista löytynyt”, Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Sarvamaa huomauttaa. Nyt esitetty toimi lisäisi kykyä tunnistaa levitettyjä vääriä tietoja EU:n itäisten naapurien kuten Ukrainan, Moldovan, Georgian ja Länsi-Balkanin lisäksi EU-maissa esimerkiksi vaalien alla. 

Sarvamaan mukaan EU:lla on näissä tehtävissä tällä hetkellä 10 ihmistä ja käytettävissä 200 000 euroa. ”Se ei riitä, kun vastassa on erittäin laajalle levinnyt, tarkasti kohdennettu ja runsaasti rahoitettu propaganda-kampanja”, Sarvamaa sanoo.

Euroopan komissio on arvioinut Sarvamaan ja Mureșanin esittämän projektin hyödylliseksi ja budjettivaliokunta ajaa sitä vuoden 2018 EU-budjettiin. Aloitteessa olivat lisäksi mukana mepit Michael Gahler (Saksa, EPP), Eduard Kukan (Slovakia, EPP) ja Ines Vaidere (Latvia, EPP). Myös EU:n ulkosuhdehallinnon strategisen viestinnän vahvistamiseen haluttaisiin varata 800 000 euroa.

Sarvamaasta on hälyttävää, että Venäjä pyrkii horjuttamaan demokratiaa ja vaikuttamaan vaaleihin länsimaissa. ”Se lisää poliittista järjestelmää kohtaan tunnettua epäluottamusta. Nyt tarvitaan kipeästi vastatoimia. Euroopalla ei yksinkertaisesti ole varaa menettää kansalaisten luottamusta”, Sarvamaa muistuttaa.

Komissio ehdotti toukokuun lopussa vuoden 2018 EU-budjetiksi 160,6 miljardia euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 145,4 miljardia euroa maksumäärärahoina. EU-jäsenmaat haluaisivat leikata maksusitoumusmäärärahoja 1,7 miljardia ja maksumäärärahoja 0,95 miljardia euroa. Parlamentti puolestaan ehdottaa 1,9 miljardin korotusta maksusitoumusmäärärahoihin ja 1,3 miljardin euron korotusta maksumäärärahoihin.

Seuraava askel vuoden 2018 EU-budjettimenettelyssä on maanantaina 6.11. alkavat parlamentin, neuvoston ja komission väliset neuvottelut. Instituutioiden odotetaan saavuttavan sovittelusopu viimeistään aikaisin lauantaiaamuna 18.11. Budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Sarvamaa on osa parlamentin neuvottelutiimiä.