Viimeksi tehtyä

Sarvamaan neuvottelemat modernit oleskeluluvat helpottavat rajavartioiden työtä

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona 13.9. kolmansien maiden kansalaisten oleskeluluvan yhtenäisen kaavan uudistamisesta Strasbourgin täysistunnossa. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) toimi asiassa parlamentin suurimman ryhmän EPP:n neuvottelijana. ”Oleskelulupien yhdenmukaistaminen lisää kansalaisten turvallisuutta”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan oleskelulupaan tehtävät tekniset muutokset parantavat sen turvallisuutta ja vaikeuttavat väärentämistä. ”Nykyinen korttimalli on ollut voimassa 20 vuotta. Sen turvaominaisuudet pitää päivittää vastaamaan nykypäivää”, Sarvamaa sanoo.

”Yhdenmukaisemmat oleskeluluvat helpottavat rajavartioiden ja muiden viranomaisten työtä hallita EU:n alueelle tulevia ihmisiä. Se tehostaa ulkorajojen valvontaa ja lisää turvallisuutta”, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaan mukaan jäsenmaille annetaan esimerkiksi mahdollisuus lisätä korttiin siru sähköistä asiointia varten yhteisten vakio-ominaisuuksien lisäksi. ”Vielä ei menty täysin yhdenmukaistettuun oleskelulupaan”, Sarvamaa kertoo.

Petri Sarvamaa on kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan varajäsen ja EPP:n pääneuvottelija kolmansien maiden kansalaisten oleskeluluvan yhtenäisen kaavaa koskevassa muutoslainsäädäntöesityksessä.