Viimeksi tehtyä

EU:n budjetointi vaatii täysremontin

Kokoomuksen europarlamentaarikko ja parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Petri Sarvamaa haluaa EU:n budjetointiin ja varainkäyttöön täysremontin. ”Rahat on käytettävä tuloksellisesti ja uskallettava myös katkaista hyödyttömiksi osoittautuneiden projektien rahoitus”, hän vaatii.

”Uudessa budjetointiajattelussa pitää keskittyä siihen, mitä rahoilla halutaan saavuttaa ja miten tavoitteeseen päästään, sen sijaan että mietitään, paljonko rahaa on saatu käytettäväksi”, Sarvamaa toteaa.

Budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana ja budjetin valvontavaliokunnan koordinaattorina toimiva Sarvamaa pitääkin tärkeinä EPP-ryhmän tulosperusteista budjetointia koskevia ohjelmalinjauksia, joiden laatimiseen hän on aktiivisesti osallistunut. Ryhmän johto keskustelee linjapaperista torstaina Prahassa.

”Ydinkysymyksenä on, että meillä on parempi, nopeampi ja täsmällisempi tieto toteutuneesta varainkäytöstä, jotta sitä voidaan käyttää tulevien budjettipäätösten perustana. Samalla EU:n on tehtävä uusista hankkeista ennakkoarviot, jotka myös auttavat ohjaamaan veronmaksajien varoja sinne missä ne tuovat parhaan tuloksen.”

”Parempia vaikutuksia saadaan myös EU:n tukiohjelmien sääntöjä yksinkertaistamalla ja kohdentamalla varainkäytön valvontaa sinne, missä riskit ovat suurimpia. Tällä tavoin voidaan keskittyä hallinnon sijasta enemmän itse toimintaan”, Sarvamaa kiteyttää.