Ajankohtaista

EU:n asedirektiivi on Suomelle turvallisuusriski, IL-blogi

3.12.2015

Petri Sarvamaa: EU:n siirtolaispolitiikka etsii itseään, IL-blogi

Komissio julkisti esityksensä EU:n asedirektiivin uudistamiseksi kaksi viikkoa sitten. Teksti on suomalaisittain karmaisevaa luettavaa. Komissio haluaa kieltää reserviläiskäytössä olevien puoliautomaattisten aseiden yksityisomistuksen kokonaan. Kiellon myötä katoaisi reserviläisten mahdollisuus harjoittaa taitojaan hallituissa olosuhteissa ja ylläpitää kykyä puolustaa maatamme tarpeen vaatiessa.

Esitystä on valmisteltu hiljaisuudessa jo pidemmän aikaa, mutta Pariisin terroritekojen jälkeen sen julkaisua kiirehdittiin. Kiirehtimisellä komissio halusi näyttää pystyvänsä reagoimaan vakaviin tilanteisiin nopeasti. Kyseessä oli härski ja älyllisesti epärehellinen ratkaisu.

Direktiivin esittämät uudistukset eivät olisi millään lailla auttaneet estämään Pariisin iskuja. Sen sijaan ne rajoittavat aseen laillista, jo nyt tiukasti säädeltyä omistamista. Kiero lähtökohta takaa, että esitetyt uudistukset ovat muidenkin kuin reserviläisten osalta ongelmallisia. Komissio on keinovalikoimansa kanssa pahasti hakoteillä.

Toimet unohtavat täysin, ettei ongelmana ole missään vaiheessa ollut lailliset aseet, vaan ne laittomat. Euroopan pimeillä markkinoilla on erittäin helppoa saada käsiinsä automaattiaseita. Pariisin iskut tehtiin Jugoslavian hajoamissodista jääneillä rynnäkkökivääreillä, samoin alkusyksyn juna-ampumisen yritys. Reserviläis-, metsästys- ja harrastustoiminnan rajoittamisella ei estetä yhtään iskua.

Perussopimusten mukaan EU-tason päätöksillä ei voida vaikuttaa jäsenvaltion tapaan järjestää oma puolustuksensa. Virallisesti näin ei tässäkään tapauksessa olla tekemässä − yksityinen aseenomistus kun ei ole EU:ssa puolustuspolitiikkaa. Epäsuorien vaikutusten myötä on kuitenkin selvää, että esitys heikentäisi vakavasti Suomen reservin koulutustasoa ja uskottavuutta. Komissio voi piiloutua pykälän taakse, mutta fakta on, että direktiiviesitys on Suomelle turvallisuusriski.

Aiempien uudistusten yhteydessä reserviläistoiminta on sallittu maakohtaisesti annetuilla poikkeuksilla. Komissio on toistaiseksi tehnyt selväksi, ettei vastaavaa poikkeusta olla tällä kertaa sallimassa. Uskottavaa argumenttia miksi näin on, en ole vielä kuullut. Suomen reservin koko on ylivoimaisesti EU:n suurin, ja silti jäsenmaat ollaan pakottamassa samaan muottiin.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä tulee aina olla vahva oma puolustuskyky. Tämä on totta, olimme sotilaallisesti liittoutuneita tai emme. Ennen kuin Suomi itse jotain muuta päättää, on vahva ja koulutettu reservi puolustuskykymme ydin.

Asedirektiivi tulee seuraavaksi Euroopan parlamenttiin. On sanomattakin selvää, että tulen taistelemaan tiukasti reserviläistoiminnan rajoittamista vastaan.

 

Julkaistu Iltalehden blogissa 3.12.2015