Viimeksi tehtyä

EU-parlamentti vaatii neuvostoa sopimaan oikeusvaltiokirjauksesta – Sarvamaa: ”Jos oikeusvaltioasetuksesta ei voida sopia, niin sitten parlamentti ei hyväksy budjettia”

”Viktor Orbán on pannut kovat piippuun ja uhkaa budjettisovun vesittämisellä. Tälle ei saa antaa periksi”, Sarvamaa sanoo.

Neuvottelut elpymisrahoituksesta ja EU:n tulevasta budjetista värittävät EU-parlamentin syksyä.

EU-johtajat päättivät heinäkuussa 750 miljardin euron hätärahoituksesta ja EU:n budjetista vuosille 2021–2027.

Euroopan parlamentti äänestää budjetista ja osallistuu elpymisvälineen lainsäädäntöön. Yksi haastavimmista neuvotteluista on se, miten oikeusvaltioperiaate kirjataan EU-rahoitukseen mukaan.

”Pyrin kytkemään oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen EU-varoihin syksyn budjettineuvotteluissa”, asiasta neuvotteleva meppi Petri Sarvamaa (kok.) kertoo.

Oikeusvaltiokirjauksesta saatiin päätös heinäkuussa, mutta seuraavaksi on selvennettävä, mitä johtajien tekemä kirjaus tarkoittaa. Omat haasteensa keskusteluun tuo Unkarin pääministerin Viktor Orbán, joka on uhannut vesittää koko sovun.

”Unkari on loppuun asti pitänyt kiinni, ettei se tule hyväksymään elvytyspakettia, jos siihen tehdään oikeusvaltiokirjauksia”, Sarvamaa sanoo.

Nykyään EU:n oikeusvaltioloukkauksiin voidaan puuttua silloin, jos jäsenmaat ovat asiasta yksimielisiä artiklan seitsemän mukaisesti.

”Artikla seitsemän on hampaaton ja vaatii jäsenmaiden yksimielisyyttä. Sen takia komissio esitti budjettilakia, joka sitoisi jäsenmaita. Ja nyt tapellaan siitä, miten sitä todennetaan.”

Sarvamaan mukaan lakiin tulisi kirjata se, että jos oikeusvaltioperiaatetta heikennetään EU-jäsenvaltiossa, maan varat voidaan jäädyttää.

”Parlamentti painottaa, että jos oikeusvaltioasetuksesta ei voida sopia, niin sitten se ei hyväksy budjettia.”

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 10.9.2020. Lue juttu täältä.