Viimeksi tehtyä

Diplomaateille vastavuoroinen viisumivapaus EU:n ja Kiinan välille

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 25.10. Strasbourgissa järjestetyssä täysistunnossa diplomaattipassin haltijoiden vastavuoroista viisumivapautta koskevasta sopimuksesta Euroopan unioni ja Kiinan välillä. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa toimi asiassa EPP:n pääneuvottelijana.

Sopimuksen mukaan ne kiinalaiset ja EU-kansalaiset, joilla on diplomaattipassi, voivat matkustaa vapaasti toisen sopimusosapuolen alueella puolen vuoden aikana yhteensä 90 vuorokautta.

EU-maiden tasavertaisen kohtelun varmistamiseksi sopimuksen soveltaminen, keskeyttäminen tai irtisanominen koskee aina kaikkia unionin jäsenvaltioita. Vastavuoroisesti EU voi soveltaa, keskeyttää tai irtisanoa sopimuksen vain kollektiivina.

”Sopimuksen todellisten vaikutusten ennalta-arvioinnin kannalta on kuitenkin ongelmallista, että diplomaattipassin haltijoista ei ole olemassa täysin luotettavia tietoja”, Sarvamaa huomauttaa. Arvioiden mukaan sopimuksen piiriin kuuluu noin 30 000 kiinalaista diplomaattipassin haltijaa ja 84 000 EU-diplomaattipassin haltijaa. Sarvamaan mukaan myös Euroopan parlamentin asemaa viisumisopimusten solmimisessa ja valvonnassa pitäisi vahvistaa.

Tavallisesti kiinalaisilta vaaditaan kuitenkin edelleen viisumi kun he matkustavat Schengen-alueelle. Vastaavasti myös EU-kansalaisilla on oltava viisumi heidän matkustaessaan Kiinaan.

Viisumipakon poistaminen helpottaa matkustamista ja sitä kautta myös yhteydenpitoa, mikä on ratkaiseva edellytys talous-, kulttuuri, tiede- ja muulle yhteistyölle. Se myös tiivistää ihmisten välisiä suhteita. Yleinen viisumivapaus pitää kuitenkin kytkeä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen.

Parlamentti hyväksyi sopimuksen äänin 611-51.