Ajankohtaista

Yle: Analyysi: Nyt alkaa nokkapokka – EU voi rangaista demokratian rikkomisesta, seuraavaksi mitataan komission kantti puuttua Puolan ja Unkarin tukiin

16.2.2022

Rohkeneneeko EU evätä varoja demokratiaa rikkovilta mailta? Puola ja Unkari reagoivat tuomioistuimen päätökseen tuoreeltaan: ”EU käyttää valtaansa väärin”. Edessä on vielä isoja riitoja, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

EU:n ”korkein oikeus” eli EU-tuomioistuin päätti keskiviikkona, että unionilla on oikeus evätä tukia jäsenmailta, jos nämä rikkovat demokratian periaatteita.

Päätöksestä ei voi valittaa, mutta edessä on vielä suurta poliittista vääntöä.

EU on vuosia kamppaillut demokratian taantumista vastaan osassa jäsenmaitaan, mutta se ei ole toistaiseksi kyennyt tekemään juuri mitään muuttaakseen esimerkiksi Unkarin tai Puolan autoritatiivista kurssia. Nyt komissio sai konkreettisen aseen, ja pallo on seuraavaksi Brysselin instituutioilla.

Komissio voi aloittaa rikkomusmenettelyn

Unkari ja Puola valittivat(siirryt toiseen palveluun) viime vuonna tuomioistuimeen EU:n uudesta rankaisumekanismista. Sen avulla EU voisi jäädyttää tukirahat mailta, jotka rikkovat oikeusvaltion periaatteita. Maakaksikon mielestä mekanismilla ei ole asianmukaista oikeusperustaa.

Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa käytännössä, että julkista valtaa käytetään lainsäädännön rajoissa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan, ja riippumattomat tuomioistumet valvovat vallankäyttöä.

Unkari ja Puola ovat suurimpia EU-tukien saajia. Ne ovat olleet viime vuosina useasti törmäyskurssilla Brysselin kanssa. EU on syyttänyt niitä muun muassa länsimaisen demokratian pelisääntöjen rikkomisesta ja tiedotusvälineiden riippumattomuuden horjuttamisesta.

Unkarissa on ollut epäilyjä korruptiosta ja EU-varojen ohjaamisesta pääministeri Viktor Orbánin lähipiirille. Orbán ajaa ”illiberaalia demokratiaa”, mikä käytännössä merkitsee(siirryt toiseen palveluun) demokratian tukahduttamista.

Keskiviikon tuomio on tärkeä, koska Unkari ja Puola yrittivät alun perin estää uuden mekanismin käyttöönoton. Asiasta käytiin pitkä mittelö ministerineuvoston ja EU-johtajien kokouksissa.

Lopulta kaksikko suostui suunnitelmaan sillä ehdolla, että EU-tuomioistuin tarkastelee sen lainmukaisuutta. Ennen tuomioistuimen ratkaisua mekanismia ei ole voitu ottaa käyttöön.

Nyt komissio voi aloittaa Puolaa ja Unkaria vastaan menettelyn, joka voi päätyä tukien jäädyttämiseen. Ensin komissio lähettää maille huomautuksen, johon niillä on aikaa vastata kolme kuukautta.

Sen jälkeen komissio voi esittää maiden rahahanojen sulkemista, mutta hyväksymiseen tarvitaan yhä jäsenmaiden määräenemmistö.

”Parlamentti käy kiinni kuin peto limppuun”

Tuomiota odottivat erityisen hartaasti etenkin europarlamentaarikot, jotka pitävät oikeusvaltioperiaatetta EU:n tehokkaimpana aseena demokratian vastaisia voimia vastaan.

Parlamentti on myös haastanut komission oikeuteen, koska tämä ei meppien mielestä ole toiminut riittävän linjakkaasti ja päättäväisesti.

Suomalaismepeistä oikeusvaltioperiaatetta on ollut näkyvimmin rakentamassa kokoomuksen Petri Sarvamaa. Hän odottaa komission lähettävän notifikaation ensimmäisenä Unkariin jo maaliskuussa.

– Parlamentti tulee käymään komissioon kiinni kuin peto limppuun, Sarvamaa arvioi aamupäivällä.

EU ei ole vielä määritellyt, kuinka paljon tukia voitaisiin kerralla evätä missäkin tapauksessa. Komission ensimmäistä notifikaatiota luetaankin jäsenmaissa suurennuslasin kanssa, koska se on suuntaa-antava.

Komissio on käyttänyt rahaa painostuskeinona jo nyt, kun se on jättänyt käsittelemättä Puolan ja Unkarin elpymisvälineestä hakemat tuet. Elpymisvälineestä ja EU:n vuosibudjeteista ne saavat yhteensä kymmenien miljardien eurojen tuet.

Unkari uhkaa jopa EU-erolla

Unkarin ja Puolan mielestä tuomioistuin ylitti toimivaltansa hyväksyessään rankaisumekanismin, koska oikeusvaltioperiaatetta ei ole kirjattu EU:n perussopimuksiin.

Puolalaisten kommenttien mukaan kyse on maata vastaan kohdistuvasta ”hyökkäyksestä”.

– Puolan on puolustettava demokratiaansa kiristykseltä, jonka tarkoituksena on viedä meiltä oma päätösvalta. Varsinkin kun Puola menettää varoja toimenpiteistä, jotka ovat tavallisia Espanjassa tai Saksassa, varaoikeusministeri Sebastian Kaleta sanoi Twitterissä(siirryt toiseen palveluun).

– Tämä päätös vahvistaa vaarallisen pyrkimyksen ohittaa EU:n sopimuksia, Puolan hallituksen tiedottaja sanoi.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga puolestaan arvosteli päätöstä Facebook-sivullaan. Hänen mukaansa tuomio on ”poliittinen” ja todiste siitä, että EU käyttää valtaansa väärin.

Maat haastanevatkin vielä EU-tuomioistuimen toimivallan asiassa. Sekä Unkarin että Puolan tuomioistuimet ovat jo linjanneet, että niiden omat perustuslait menevät joissakin tapauksissa EU-oikeuden edelle.

Unkarin pääministeri Orbán on väläytellyt julkisuudessa(siirryt toiseen palveluun) jopa maansa mahdollista eroa EU:sta.

Uutinen julkaistu Yle Uutisissa 16.2.2022