Ajankohtaista

Amerikan peikko ja vapaakauppa, Uusi Suomi

16.12.2013

Helsingin Sanomat teki loppuviikosta juttua EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteilla olevasta vapaakauppasopimuksesta. Erityinen mielenkiinto kohdistui sopimukseen kaavailtuun investointisuojaan. HS kysyi kaikilta Suomen europarlamentaarikoilta seuraavan kysymyksen:

”Sisältääkö kauppa- ja investointisopimus investointisuojan ja riitojenratkaisumekanismin takia riskejä Suomen demokratialle?”

Vastasin ”ei”. Ja vastaan edelleen ”EI”. Suomen demokratia voi olla moneltakin taholta joskus uhattuna, mutta vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa ei ole mikään niistä syistä.

Oli masentavaa lukea HS:n juttu ja todeta, että siinä kysymys väitettiin esitetyn meille mepeille muodossa: ”Sisältääkö sopimus investointisuojan takia riskejä Suomelle?”

Demokratian uhattuna olemisesta ei mainittu meppien vastaustaulukossa mitään. En tiedä, uskovatko ”KYLLÄ” -vastauksen antaneet kollegani oikeasti Suomen demokratian olevan uhattuna tämän TTIP-sopimuksen vuoksi. Se on heidän asiansa.

Edelleen HS kysyi:

”Oletko huolissasi investointisuojasta ja sen mahdollisista vaikutuksista/uhista Suomelle?”

Vastasin ”en ole”. Mutta perustelin myös seuraavasti: ”Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö neuvottelut pidä viedä läpi ja sellaiseen lopputulokseen, että Suomen kansallisesta edusta pidetään huoli.”

Ja niin edelleen. Voit lukea kaikki Hesarin kysymykset ja täydelliset vastaukseni perusteluineen nettisivuiltani www.petrisarvamaa.eu.

Mediakritiikin jälkeen varsinaiseen asiaan. Pari faktaa:

1) EU-USA -vapaakauppasopimuksesta, siihen tulevasta investointisuojasta ja riitojenratkaisumekanismista on vasta käynnistetty neuvottelut. Ensimmäistäkään luonnosta mistään tekstin osasta ei vielä ole.

2) EU on nimenomaan asettanut selkeäksi tavoitteeksi sopimuksen, joka turvaa jäsenvaltioiden oikeudet. Sopimus ei saa rikkoa perusarvojamme ”eikä rajoittaa oikeuttamme säännellä näitä kysymyksiä haluamallamme tavalla”, toteaa Euroopan unionin komissio.

3) Suomi on valtiona maailman sivu solminut kauppasopimuksia, joissa on ollut vastaava investointisuojamekanismi.

4) EU:n komissio on ollut prosessissa poikkeuksellisen avoin. (Komissiota on etenkin vasemmistoliberaalin The Guardian -sanomalehden ylläpitämässä kirjoittelussa syytetty salailusta) Voit perehtyä komission tiedotuslinjaan sen nettisaitilla trade.ec.europa.eu tai suomeksi www.ec.europa.eu/index_fi.htm. Hae suomenkieliseltä etusivulta hakukoneella TTIP ja saat erittäin laajan tietopaketin.

Kriittinen pitää olla ja kysymyksiä pitää esittää silloin, kun vielä ehtii. Mutta jotenkin minusta tuntuu, että mekkala on erityisen suuri siksi, että kyseessä on vapaakauppasopimus juuri Yhdysvaltojen kanssa. Kun EU julkisti pari viikkoa sitten vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa, ei ensimmäistäkään rumpua lyöty. Vaikka kyseessä ovat aivan samat asiat.

Eurooppalainen suhde Yhdysvaltoihin on traumaattinen.

Julkaistu Uudessa Suomessa 16.12.2013.