Ajankohtaista

Amerikan gluteenitonta veroherkkua, Keliakia-lehti

6.5.2013

Suomessa keliakiaa sairastavan ruokavaliokorvaus on 23,60 euroa kuukaudessa. Eräissä muissa maissa asia on hoidettu hiukan toisin. Tässä esimerkki Yhdysvalloista.

Amerikkalainen keliaakikko vähentää verotuksessaan joka ikisen dollarin ja sentin, joka on kulunut gluteenittoman ruoka-aineen ja vastaavan tavallisen tuotteen hintaeroon. Jos siis esimerkiksi gluteeniton leipä maksaa 5 taalaa ja tavallinen saman kokoinen 2,50 dollaria, lisää Amerikan serkku veroilmoitukseensa jokaista tällaista leipää kohti 2,5 dollarin vähennyksen. Kyse on sairauskuluvähennyksestä.

Eikä tässä kaikki. Jokainen ruoanvalmistukseen ostettu gluteeniton erikoisraaka-aine vähennetään verotuksessa täydestä hinnastaan. Poikkeuksen muodostaa ksantaanikumi.

Eikä tässä kaikki. Jos Yhdysvalloissa joutuu tekemään kauppareissun erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden hankkimiseksi, ovat kaikki matkakulut kauppaan ja takaisin verovähennyskelpoisia. Ja käytännössähän kaikki kauppareissut ovat keliaakikolle näitä erityisreissuja. Vuoden 2012 kauppamatkoista vähennys on 23 senttiä/maili eli 14,5 senttiä/km, siis vähän yli 10 eurosenttiä kilometriltä. Myös pysäköintimaksut ja tietullit ovat vähennyskelpoisia, täydestä arvosta.

Eikä tässä kaikki. Kaikki netistä tilattujen gluteenittomien elintarvikkeiden postitusmaksut ovat vähennyskelpoisia.

Eikä tässä kaikki. Haluaisitko vähentää verotuksessa myös sen keliaakikkojen kesäleirin osallistumismaksun ja matkakustannukset? Jos kyseessä oli tapahtuma, jossa annettiin sairauden hoidon kannalta oleellista lääketieteellistä tietoa, Bostonin Berttalle tämäkin onnistui.

Amerikkalaiseen veroilmoitukseen ei liitetä lääkärinlausuntoa eikä kuitteja. Jos kohdalle osuu verotarkastus, näytetään tarkastajalle lääkärintodistus, kuitit ja laskelma ostettujen tuotteiden ja vastaavien ei-gluteenittomien tuotteiden hintaeroista.

Suomessa siis keliakiaa sairastavan ruokavaliokorvaus on 23,60 euroa kuukaudessa. Ja siinä kaikki.

Lähde: Celiac Disease Foundation

Julkaistu Keliakia-lehdessä 2.5.2013.