Viimeksi tehtyä

Sarvamaa vaatii Unkarin hallitusta vastuuseen perusarvojen loukkaamisesta

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) mukaan Unkarin vuosia jatkunut huolestuttava takapakki kohti itsevaltaista yksipuoluejärjestelmää vaarantaa koko Euroopan tulevaisuuden. Parlamentin täysistunto hyväksyi keskiviikkona 12.9. EU:n perussopimuksen artikla seitsemän laukaisemisen ehdottamisen jäsenmaiden muodostamalle neuvostolle äänin 448 puolesta, 197 vastaan ja 58 tyhjää. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun europarlamentaarikot käyttäivät artiklan seitsemän mukaisesti oikeuttaan vaatia jäsenmailta toimia eurooppalaisten perusarvojen puolustamiseksi.

”Äänestin Unkaria koskevan päätöslauselman puolesta. EU-jäsenmaiden on jo aika virallisesti tunnustaa, että Unkarissa on Puolan tavoin olemassa vähintäänkin selkeä riski yhteisten arvojen järjestelmällisestä halventamisesta”, Sarvamaa kritisoi.

Sarvamaan mukaan parlamentin suurimman poliittisen ryhmän EPP:n, johon esimerkiksi sekä kokoomus että Fidesz kuuluvat, on nyt tehtävä merkittävä ratkaisu. ”Kokoomus ja EPP eivät voi seisoa Fideszin takana. Jaettuihin arvoihin kuten demokratiaan ja lakien noudattamiseen sitoutuminen on tärkeämpää kuin äänten jakautuminen parlamentin poliittisten ryhmien välillä. Muuten koko rauhanprojekti on vaarassa”, alleviivaa Sarvamaa.

”Euroopan tulevaisuus on rakennettava kansalaisten perusoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen sekä demokratian varaan. Ne ovat keskinäisen luottamuksen peruspilareita, jota ilman EU ei yksinkertaisesti toimi”, parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltioperiaatteen toteutumista koskevassa EU-lainsäädäntöehdotuksessa toimiva Sarvamaa korostaa. Ehdotuksen mukaan jäsenmaan EU-rahoitus voitaisiin tulevaisuudessa katkaista oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa havaittujen puutteiden perusteella.

”Historiallisen pitkä rauha ja vakaus voivat jatkua Euroopassa vain, jos EU ottaa kansainvälisesti vahvemman roolin. Se onnistuu ainoastaan omien arvojemme takana suoraselkäisesti seisomalla. Unkarin ja Puolan kehitys vaikuttavat suoraan suomalaisten tulevaisuuteen”, huomauttaa Sarvamaa.

Euroopan parlamentti keskusteli tiistaina 11.9. iltapäivällä Unkarin jatkuvista vakavista oikeusvaltioperiaatteen loukkauksista kuten tuomarien riippumattomuuden vaarantamisesta. Paikalla oli myös maan pääministeri Viktor Orbánia (Fidesz, EPP) puolustamaan hallituksensa toimintaa.