Ajankohtaista

Joku tolkku pitää olla, IL-blogi

6.10.2016

Tiedätkö sinä, millaisten tahojen kanssa käyt kauppaa? Luultavasti ainakin haluaisit tietää. Tosin tavallisella ihmisellä ei ole keinoja eikä aikaa ottaa selvää, millaisia kytköksiä ruokakaupan tai bussiyhtiön takana mahdollisesti piilee. Ja vaikka jotain mätää jossain olisikin, eivät arkielämän osto- ja myyntipäätökset sentään mitään murhia siunaa. Ainakaan kymmenien ja mahdollisesti satojen tuhansien ihmisten joukkomurhia.

Valtiotasolla on toisin. Venäjä, Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia – ja Suomi – tekevät tietoisen valinnan. Me haluamme käydä kauppaa joukkomurhaajien kanssa.

Venäjällä ja Kiinalla ei näitä näkökulmia ole liiemmin edes pohdittu. Mutta tälläkin hetkellä myös ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen nimeen vannovat demokratiat ympäri maailman ja Euroopan käyvät suorastaan kilpaa kauppaa massamurhaajien kanssa. Enkä nyt tarkoita tässä mitään kasvottomia, vaikeasti hahmotettavia ja monimutkaisia organisaatioita, vaan aivan kirjaimellisesti murhaajia.

Kyseessä on Iran ja sen vallanpitäjät. Kyseessä on ihmisiä, jotka ovat antaneet suoria määräyksiä tai vähintään suoran hyväksyntänsä kymmenien tuhansien ihmisten murhaamisesta.

Suomi on pieni tekijä, sanotaan. Jos me emme ole mukana kaupankäynnissä, muut korjaavat edun. Iran on Persianlahden alueen tärkeä talousmahti, ja potentiaalia kaupankäyntiin on runsaasti.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot eli Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Yhdistyneet kuningaskunnat siunasivat Iranin mullahien tekemät loputtomat ihmisoikeusrikokset keväällä 2015. Tuolloin lyötiin kättä päälle ydinaseteknologiaa rajoittavasta puitesopimuksesta Iranin hirmuhallitsijoiden kanssa. Mukana oli myös Saksa ja koko Euroopan unioni. Kesällä 2015 purettiin monia Iraniin kohdistuneita talous- ja kauppapakotteita. Viikunanlehtenä markkinoitiin ajatus, jonka mukaan Iranin nykyinen presidentti Hasan Ruhani on ”maltillinen” ja jopa ”uudistusmielinen”.

Suomalaiset kauppavaltuuskunnat ryntäsivät Teheraniin kiireellä, kuten muutkin. Keitä siellä oli kättelemässä ja toivottamassa vieraat tervetulleiksi?

Iranin hallituksen oikeusministerinä istuu Mustafa Purmohammadi. Hän on hiljattain julistanut olevansa ”ylpeä siitä, että toteutti (ainakin vuonna 1988) Jumalan käskyn” osallistumalla yli 30000 iranilaisen joukkoteloitusten toimeenpanoon.

Hussein Ali Nayeri on Iranin korkeimman oikeuden varapuheenjohtaja. Vuonna 1988 Iranin silloinen kakkosmies Hussein Ali Montazeri tuli omantunnon tuskiin ja vetosi Nayeriin (joka tuolloin toimi tuomarina ja vallankumousneuvoston jäsenenä), että tämä keskeyttäisi joukkoteloitukset edes uskonnollisina juhlapäivinä. BBC:n mukaan Nayeri vastasi, että ”Teheranissa täytyy teloittaa vielä 200 ihmistä lisää ja sen jälkeen kuuntelemme vetoomuksiasi”.

Syyttäjänä teloitusten toimeenpanoon osallistunut Ebrahim Raeisi johtaa nyt Iranin vanhinta ja suurinta valtionyritystä, Astan Quds Razavia. Jättiyhtiön liikevaihto on yli 200 miljardia dollaria, ja se toimii lukuisilla aloilla, mm. maataloudessa ja autoteollisuudessa.

Oleellista on se, että teloitusten toimeenpanoon osallistuneet ihmiset on systemaattisesti palkittu korkeilla viroilla ja niiden mukana seuraavalla varallisuudella ja koskemattomuudella. Heidän asemastaan päättää viime kädessä Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei, joka on siunannut edeltäjänsä, Ruhollah Khomeinin edellä mainitut, fatwalla määräämät joukkomurhat. Samaan aikaan ”maltillinen” presidentti Ruhani on kiihdyttänyt teloitusten tahtia ja määrää niitä tehtäväksi nyt ennätysvauhdilla.

Että sellaisten kavereiden kanssa sitä kauppaa tehdään.

P.S. Aivan äskettäin Iranissa kiellettiin uskonnollisella määräyksellä naisten polkupyöräily. Muodollisena syynä vedotaan polkupyöräilyn olevan naisille siveetöntä. Aika monen naisen täytyy siveyden vaalimisen lisäksi jättää saman tien myös työssäkäynti, koska muutakaan kulkupeliä ei ole.

Julkaistu IL-blogissa 6.10.2016.