Viimeksi tehtyä

Euroopan parlamentti kannattaa Sarvamaan esittämiä lisäresursseja maaseudun kehittämiseen ja Venäjän valeuutisten torjuntaan

Euroopan parlamentti äänesti kannastaan vuoden 2019 EU-budjettiin keskiviikkona 24.10. Strasbourgissa. Samalla täysistunto hyväksyi europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) esittämät 20 miljoonan euron korotuksen maaseudun kehittämisrahastoon, EU:n ulkosuhdehallinnon strategisen viestinnän vahvistamisen ja 3 miljoonaa euroa informaatiohyökkäysten torjumiseen.

”Ehdottomasti keskeisintä on torjua maatalouteen kohdistetut leikkaukset. Neuvottelemani 20 miljoonan lisärahoitus olisi toteutuessaan tietenkin melko pieni”, parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Sarvamaa huomauttaa. Ilman Sarvamaan korotusesitystä budjettivaliokunnan konservatiivien ehdottamat leikkaukset maaseudun kehittämisrahastoon olisivat saattaneet olla väistämättä edessä.

”Toinen tärkeä asia on Venäjän vaikuttamisyritysten torjuminen. Muuten meidän poliittista järjestelmäämme kohtaan tunnettu epäluottamus kasvaa entisestään. Nyt tarvitaan kipeästi vastatoimia. Euroopalla ei yksinkertaisesti ole varaa menettää kansalaistensa luottamusta”, Sarvamaa muistuttaa.

Sarvamaan ja Siegfried Mureșanin (Romania, EPP) yhteisen StratCom Plus -toimen tavoitteena on kouluttaa EU-edustustojen väki tarkkailemaan ja tiedottamaan harhaan johtavista disinformaatiokampanjoista. ”EU:n on pystyttävä seuraamaan ja vastaamaan Venäjän levittämään harhaan johtavaan tietoon. Meillä on vastassamme erittäin laajalle levinnyt, tarkasti kohdennettu ja runsaasti rahoitettu propaganda-kampanja”, Sarvamaa alleviivaa.

”Esityksilläni oli budjettivaliokunnan ja poliittisten ryhmien vankka tuki jo ennen täysistuntoäänestystä. Todellinen koitos on marraskuun puolivälissä käytävät neuvottelut leikkauksia vaativien EU-jäsenmaiden kanssa”, parlamentin neuvottelutiimissä mukana oleva Sarvamaa kertoo. Jäsenmaiden ja parlamentin edustajien on päästävä sopuun ensi vuoden EU-budjetista maanantaihin 19. marraskuuta mennessä.

Euroopan komissio ehdotti EU:n ensi vuoden budjetiksi 165,6 miljardia euroa. Parlamentti katsoo kuitenkin, että rahaa tarvittaisiin 721 miljoonaa euroa enemmän. EU-jäsenmaiden muodostaman neuvosto puolestaan esittää 1,6 miljardin leikkauksia komission ehdotukseen.